16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiLuna de miere a avut doar citeva zile

Luna de miere a avut doar citeva zile

Perioada de gratie a noii puteri a luat sfirsit mult mai repede decit se asteptasera unii. Exceptie facind unele posturi TV, care si-au facut girueta politica din antena, institutiile presei libere mustra puterea pe multiple planuri. Nu s-a ajuns la rautatea cu care a fost tratat regimul PSD in ultimele sale luni de fiintare si, indeosebi, in campania electorala. Explicabil. Regimul PSD se definise prin dominatia zdrobitoare, cu nuante dictatoriale, a partidului-stat. O astfel de putere stirneste ura. Actualul regim stirneste, in schimb, zimbete. Traian Basescu se comporta ca un primar general al României. Un primar general cu trecutul de edil-sef al Bucurestilor. Ca si in fruntea Capitalei, in fruntea României, Traian Basescu scoate mult fum mediatic. Interviuri rasunatoare, descinderi cu huiet la sediile principale ale statului de drept, replici dure. Cind fumul se risipeste, sesizezi, dindu-ti caciula pe ceafa, cu nedumerire moldo-valaha, ca nu mai e nimic. Vorbele nu tin loc de fapta.


Coalitia de guvernare sta, in schimb, sub semnul harababurii vesele. Ministrul de finante, fostul jurnalist neafirmat Ionut Popescu, anunta marirea TVA. Premierul Calin Popescu Tariceanu vine imediat si-l contrazice. Alti demnitari s-au consacrat politicii de schimbare cu orice pret. Mona Musca a declarat ca va muta sediul Ministerului Culturii. Adriean Videanu propune introducerea declaratiei de avere. Marko Bella isi doreste UDMR-isti in serviciile secrete.


România de azi, mostenitoarea României eterne, are nevoie de implementarea legilor. Se mai ocupa cineva, la ora actuala, de concretizarea deciziei prin cota unica? Am serioase temeiuri sa cred ca nu se ocupa nimeni.


Brambureala, ivita si din stingaciile noviciatului, ii face pe jurnalisti sa critice fara rautate. Cind insa balamucul guvernamental va zgudui economia, ziaristii, dependenti si ei de economia de piata, vor schimba tonul.


Cum se explica, totusi, scurtimea perioadei de gratie? O intrebare cu atit mai binevenita cu cit, dupa scrutinul din 1996, regimul CDR a beneficiat de o gratie mult mai lunga: aproape un an.


Exista doua posibile explicatii:


a) Fata de coalitia CDR-PD, actualul arc guvernamental a luat nastere nu prin vot, ci la masa verde. UDMR si PUR au fost la scrutin aliatele PSD, actuala opozitie. La rindu-i, Alianta D.A. a avut un scor egal cu cel al formatiunii lui Adrian Nastase. Jumatate dintre cei care s-au prezentat la vot au fost impotriva actualei puteri. O mare parte din cei care au pus stampila pe Alianta au fost impinsi de antipatia fata de PSD. O data cazut PSD, acesti alegatori nu sint dispusi sa treaca cu vederea erorile guvernarii.


Prezenta a fost slaba. Aproape jumatate dintre cei cu drept de vot n-au mers la urne. Acestia n-au nici un motiv sa suporte bilbiielile guvernarii, cu atit mai mult cu cit e o guvernare venita dupa cea mai buna administrare postdecembrista: cea a PSD.


b) Regimul D.A., UDMR, PUR repeta la indigo erorile regimului CDR-PD: epurarea pe criterii politice, stingacii in actul de guvernare, ciolaniada algoritmica. In 1997, aceste realitati constituiau o noutate. Românii s-au dumirit cu greu ca ele sint slabiciuni. Acum stiu insa ca sint semnele prevestitoare ale dezastrului.


Si s-au bosumflat deja la abia o luna de la scrutin. O situatie de care, pare-se, guvernantii nu sint constienti. Ei se comporta de parca ar beneficia de un urias suport popular. Cu atit mai rau pentru ei!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII