POPULARII

Autori


Saptamina trecuta, mai multi lideri s-au repezit pe scena publica, vorbindu-ne despre necesitatea aparitiei unui partid popular in România. Motivul este limpede. Popularii sint in Parlamentul European gruparea cea mai puternica. Depasindu-i pe socialisti si social democrati, ca si pe liberali. Cine va reusi sa formeze aici o grupare populara, cit de cit reprezentativa, va fi perfect conectat international. Asta va fi si in folosul tarii, care va oferi un partener politic unei grupari europene atit de puternice. Dar si un mecanism prin care isi va asigura dominatia politica in viitorul previzibil. Asadar, miza este extrem de mare. De aici inghesuiala multor lideri in acest spatiu. Cronologic, a fost intii, simbata trecuta, Cosmin Gusa, care in interviul din România libera vede, pe scenariul fuziunii PNL/PD, regruparea URR si a unei parti din PNTCD, si de aici crearea unui partid popular. A venit documentul lui Valeriu Stoica. El vede fuziunea PNL/PD sub „faldurile PPE“, astfel, spune el, s-ar forma marele partid de centru-dreapta, de care este nevoie. Nici la România Mare lucrurile nu sint linistite in aceasta privinta. Mihai Lupoi a parasit PRM si pe Vadim Tudor, pentru ca dorinta lui de a afilia PRM la PPE a fost respinsa de liderii partidului. PNG, partidul lui Becali, cocheteaza, de asemenea, cu ideea.

Liderii PNTCD au publicat miercurea trecuta un document, anuntind crearea unui nucleu, care doreste sa formeze un partid popular. Au anuntat schimbarea denumirii partidului, probabil in Partidul Popular Crestin si Democrat. Au semnat impreuna cu URR o intelegere, la care s-a adaugat si Actiunea Populara si Partidul Crestin Democrat, formatiuni minuscule. Toate acestea au obtinut la ultimele alegeri sub 3% la un loc. Dar PNTCD este afiliat la PPE si un conclav important al organizatiei se va tine la Bucuresti in acest an. Asta arata interesul PPE de a avea un partener puternic in România. Deocamdata nu il are. Dar cu siguranta il va avea. Dupa ce PNTCD a fost la guvernare, s-a vazut in 2000 si 2004 in afara parlamentului. Va reusi PNTCD sa devina marele partid popular pe care il doreste PPE? Sau fuziunea PNL/PD si trecerea noii formatiuni la populari vor da acest partener de care are nevoie PPE?

Deocamdata, centrul de interes este pe fuziunea PNL cu PD. Aici lucrurile nu sint atit de clare cum par la prima vedere. Liderii celor doua formatiuni au anuntat intentia de fuziune, dar obstacolele incep sa apara. Ideea este ca PNL este afiliat la Internationala Liberala, iar PD la cea Socialista. Pot ele parasi acum cele doua organizatii, pentru a se inscrie intr-o a treia? Un calcul ne arata ca democratii nu vor dori sa fie liberali, iar liberalii nu vor dori sa fie social-democrati. Formula „populara“ ar ajuta cele doua formatiuni sa se intilneasca la… mijloc. Mai multe declaratii arata ca liberalii nu vor sa isi schimbe ideologia. Ei considera ca au deja o identitate europeana si nu vad de ce sa se declarare populari. Traian Basescu spunea tot saptamina care a trecut ca 80% din PD sint social-democrati. Concluzia este ca obstacolul ideologic este puternic si va fi greu de trecut. Cele doua partide tin congrese in acest an. PNL in februarie, PD in mai. E de asteptat ca, in afara de obisnuita competitie pentru putere, deschisa in ambele partide, sa se dezbata: 1) chestiunea fuziunii si 2) ideologia noii grupari. Daca nu se iau hotariri clare in acest sens, fuziunea se amina citiva ani, cel mai devreme in 2008. O asemenea perspectiva vrea de fapt sa spuna ca fuziunea nu se mai face si PNL si PD ramin in aceasta formula „Alianta D.A.“ fara sa faca pasul urmator.


Ce se va petrece e greu de stiut acum si orice anticipare e riscanta. Oricum, asistam la o regrupare de proportii pe scena politica româneasca. Atit la stinga, cit si la dreapta. Abia in 2008, la alegeri, vom vedea care sint fortele politice care vor avea de jucat un rol.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de marţi, 18 ianuarie 2005

Actualitate

» Dosarul Mihailesti a fost stramutat la Judecatoria Focsani
» Caracatita evazionistilor gaseste cuib la Astra Româna
» 7.000.000.000.000 de lei, gaura lui Gaurean
» Antonie Solomon se tine de bazaconii
» Un proiect de construire a 200 de locuinte ANL prin credit ipotecar nu poate fi pus in practica
» Un hotel de doua stele a fost vindut la pret de nimic
» Trustul ERBASU pretinde daune de 3.000.000.000 de lei de la falimentara CORA SA Craiova
» Spitalul de Boli Infectioase „Victor Babes“ a refuzat sa interneze o bolnava de TBC
» Invazie de soareci in Dolj
» Inspectii scolare caracteristice invatamintului preuniversitar din judetele-pilot
» Nimeni nu a fost gasit vinovat de sinuciderea elevei din Dragotesti

Local

» Medic gasit vinovat
» Presedintele PSD Olt a demisionat
» Violatorul de taximetriste, deferit justitiei
» Actiunile viceprimarului Nedelescu au fost deconspirate
» Relu Stefanoiu ramine in arest
» Omorit de propriul fiu
» „Va promit o prefectura foarte dinamica, dar nu zgomotoasa“

Dolj

» PUR Dolj, obligat sa faca politica guvernului Tariceanu
» Prefectul Giugea se plinge ca unii directori fac sluj pentru a ramine in functii

Gorj

» Judecatorii au decis eliberarea lui Gabriel Matyas, judecat in dosarul BCR
» „Despre mine ce sa va spun, ca ma cunoasteti ca pe calul breaz!“

Sport

» Plesan viseaza la Galata
» Gane nu va efectua pregatirea montana
» Badea mai vrea doi atacanti
» Njock este asteptat sa debuteze in Belgia
» Paduret era asteptat aseara
» Fotbalistii de la Pandurii, linga Sandoi
» Pavel si Hanescu au invins usor
» Invazia chinezoaicelor in circuit
» Kuznetsova, depistata pozitiv
» Roddick il provoaca pe Federer
» Sarapova, ambasadoarea frumusetii
» Lindsay Davenport a ramas lidera
» Scurte stiri
» Lupta cu zapada si cu cronometrul
» Milan a trecut de „complexul“ Udinese
» Zola a „ucis“ Juventusul
» Inter s-a intors la remize
» Napoli este departe de promovare
» Emotii pentru Barca si Real
» Hagi este cea mai tare achizitie a Galatei
» Adi Ilie a reusit o dubla pentru FC Zürich
» Peterhansel, Despres si Kabirov sint noii seici
» Carlos Moya a fost eliminat
» Button a laudat „BAR Honda 007“
» Florin Mergea si Anda Perianu s-au impus
» Pavel este al 18-lea
» Senocico a renuntat la banderola

Opinii

» Ingineriile straniere

Top