13.4 C
Craiova
joi, 9 mai, 2024
Știri de ultima orăOpiniiZile de fior si ris

Zile de fior si ris

In vreme ce Victor Ponta era ales in unanimitate presedinte al tineretului SD, Ion Iliescu era huiduit de circa 50 de manifestanti romani, la Montreal. Sigur e o coincidenta. Dar cele doua reuniuni ne spun citeva lucruri. Victor Ponta, sprijinit masiv de Adrian Nastase si Mircea Geoana, premierul desemnat PSD, nu a avut contracandidat. S-a votat cu minuta sus, ca la scoala. Votul secret nu a ajuns la tinereii social-democrati. Cei 1.500 de delegati nu au protestat ca sint folositi. Le-a placut muzica, atmosfera, mistoul&haiul, bufetul ieftin. S-au distrat de minune si, intre timp, vreme de numai un minut, au votat cu cine li s-a cerut. A fost ca la o petrecere. Masinaria politicianista functioneaza bine, cum vedem. Ponta a fost ales, ca si Nastase in 2001 la congresul PSD, in unanimitate, ca pe vremea lui Ceausescu. Lumini, reflectoare, pancarte, banere, tricouri, tot ce vrei. Singurul moment mai gretos, suportat greu de tineri, a fost expunerea lui Adrian Nastase. Premierul a iesit din ton, a facut un bun exercitiu de indoctrinare cu pustimea. Le-a vorbit de…pensii. Bineinteles, cine nu stie, ca vor fi mari cindva. Ministrul de externe a lasat sa se intrevada ca a trecut prin biblioteci cind era june. Si-a amintit de Alice in tara minunilor si de zimbetul pisicii Cheshirecat. Nu e rau. A comparat celebrul pisic cu Alianta D.A. Perfect. Chestia e cine prinde soareci? Alta e, cum e Cheshirecat cu doua capete, Stolojan si Basescu? Dar chestia e ca Lewis Caroll, scriitor englez din secolul al XlX-lea, a fost confundat de Geoana cu Carl Lewis, atlet american din secolul al XX-lea. E bine si asa….

La Montreal, Ion Iliescu s-a dus sa inaugureze, in nou-intitulata piata „Romania“, statuia lui Eminescu. A nimerit prost. Niste imigranti romani radicali l-au intimpinat ostil. Acelasi grup a pregatit pancarte cu sloganuri anti-PSD si anti-Iliescu. Se putea citi „Piata Universitatii nu te uita!“, „Ne-ati alungat din tara ca sa o pradati!“, „Iliescu asasinul“, „Eminescu te-ar fi blestemat“, „Nu exista reconciliere fara justitie pentru victime, fara remuscari din partea celor vinovati“ etc. Cu totul alta atmosfera decit la Sala Polivalenta din Bucuresti. Aici entuziasm, distractie. La Montreal,atmosfera tensionata. Iliescu nu si-a mai tinut discursul. SPP-istii, in numar mare,

l-au scos din multime. Parerea presedintelui a fost ca a avut de-a face cu niste huligani, niste marginalizati. Sigur, intrebarea tare este de ce au emigrat? Pina sa fie scos din multime, un roman a apucat sa arunce spre Domnia sa cu un sul de hirtie. A urmat un dialog vesel si contondent. As spune un moment penibil pentru Iliescu, produs de radicali din emigratie. Impactul in Canada este zero. Cine se intereseaza de comunitatea romaneasca? Ecourile sint pe masura, adica zero, chiar daca un radio local a anuntat intimplarea. Impactul mare s-a produs la Bucuresti. Aici lumea a avut ocazia sa vada imagini cu Iliescu pus in dificultate. Au fost multumiti macar de pitorescul situatiei. Derizoriul autoritatii smulge oriunde risete dintotdeauna. Episodul imi aminteste de incidentul cu un nebun, care a aruncat cu cerneala in Constantinescu. Pentru Constantinescu a fost de rau augur. La putin timp si-a anuntat retragerea. Dar el avea nervii slabi. Nu stim ce va fi toamna asta cu Iliescu. Are nervii tari, nu se descurajeaza usor. O tine pe a lui. Totusi, un afront de asemenea proportii e mai rar. Ii va afecta imaginea de acasa. In Canada nu are oricum nici una in afara comunitatii romanesti. Unii il vor considera o victima, altii – racoriti- vor spune ca a capatat ce merita.

Tema protestului este arhicunoscuta. Cei mai multi dintre protestatari sint imigranti din anii ‘90. Au parasit tara alungati de mineriade, de saracie si coruptie, de lipsa unei perspective reale de indreptare a situatiei. Din decembrie 1989, Iliescu a fost cel mai puternic om din Romania, zece ani la putere. Protestatarii il fac vinovat de situatia tarii. Si saptamina trecuta, la Tebea, oficialii s-au trezit intr-o mare de proteste si huiduieli. Figura se repeta acum, la mii de kilometri distanta. Se intimpla oare ca popularitatea liderilor PSD scade cu repeziciune? Iliescu e in fata unui final de cariera, pe care o doreste prelungita ca sef al PSD. O situatie absurda. Alta mai absurda in zilele astea este creata de hotarirea Ucrainei de a avea o banca in Insula Serpilor. Chiar de ris, daca nu te-ar trece fiorii. Ce le da unora prin cap….

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS