21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiPSD nu e compus din stoici

PSD nu e compus din stoici

Intrebat de ziaristi cum va gestiona PSD surprizele urate de la alegerile locale, dl Ioan Mircea Pascu zicea iritat, cu vreo doua saptamani in urma, ca partidul sau nu este dispus „sa-si taie venele in public“. Ulterior, s-a vazut ca acest partid nu e dispus „sa-si taie venele“ nici in spatele usilor inchise. Caci PSD nu e compus din stoici. Cei mai multi din mai-marii sai nici n-au auzit, probabil, de Seneca sau de Petroniu.

De altfel, problema in fata careia s-au trezit dupa „locale“ gestionarii celor „trei trandafiri“ nu era una filosofica. Intrebarea pe care ne-o puneam multi era daca PSD se va arata dispus sa traga invatamintele cuvenite din lectia primita, din partea marilor orase in special. In preajma reuniunii de miercurea trecuta a Delegatiei Permanente, diversi lideri facusera declaratii care anuntau o furtuna cu fulgere si trasnete. O furtuna capabila, totusi, sa limpezeasca apele in partid. Dar, surpriza! Daca e sa luam in serios comunicatul dat, dupa sase ore de sedinta, furtuna n-a mai avut loc. Norii negri adunati peste sediul din Soseaua Kiseleff au „nascut“ doar o amanare. Din comunicat rezulta ca vinovatii de esecurile de la alegeri au la dispozitie un ragaz, pana la 5 iulie, in care isi pot „taia venele“, adica sa-si prezinte demisiile din fruntea organizatiilor judetene pe care le-au condus la dezastru, si ca in august va fi convocat un congres extraordinar al partidului unde se vor adopta modificari ale statutului pentru a se restructura forurile de conducere.

E drept ca in urmatoarele zile unele lucruri s-au mai lamurit, in sensul ca discutiile n-au fost deloc calme. Se pare ca Geoana s-a certat cu Dan Ioan Popescu, ca Ioan Rus s-a infruntat cu Viorel Hrebenciuc, ca Ponta si Cozmanca au schimbat intre ei „amabilitati“. Si n-au fost singurii. Nu si-au taiat „venele“ proprii, dar au incercat sa le taie pe ale altora.

Sincer sa fiu, nu m-am asteptat la altceva. Cu mult inainte de criza actuala, am scris ca PSD nu e, dupa parerea mea, reformabil. Cred ca si in Gazeta de Sud am exprimat aceasta convingere. Si as enumera aici trei argumente care m-au dus spre concluzia ca tot ce poate reusi PSD e sa faca tapaj pe tema „reformarii“ si „modernizarii“, fara consecinte practice.

Primul. PSD s-a prezentat totdeauna ca un partid „de stanga“, fara a avea, insa, nici cand se chema FDSN, nici cand se chema PDSR, o doctrina clara. In realitate, pofta de capatuiala, de imbogatire a liderilor sai a dus partidul celor „trei trandafiri“ nu spre pretentiile legate de justitia sociala, ci spre ciocoism, coruptie si tendinte oligarhice. La ora actuala, PSD nu mai are, cred eu, nimic comun cu stanga. Mimeaza ideile de stanga, purtand un drapel ideologic fals in luptele politice.

Al doilea. As asemana PSD cu un cerc care n-are un centru sigur, iar limitele lui sunt pretutindeni si nicaieri. E greu de spus cine conduce, de fapt, aceasta „federatie“ de grupuri de interese, transformata acum in viespar. Adrian Nastase? Dar Adrian Nastase sustine ca n-a fost informat in legatura cu reprimirea lui Vanghelie in PSD, si ca nici nu e incantat de ea. Baronii locali? PSD pretinde ca a terminat-o cu „baronii locali“ compromisi, ca nu mai are decat baroni „pozitivi“. Dar se discuta, deja, de recuperarea „celebrului“ Mischie. Capatul sforilor sa se afle, oare, in mainile lui Ion Iliescu? Ipoteza ramane ipoteza.

Al treilea. Impresia mea e ca PSD a pierdut orice contact cu „Romania reala“, ca navigheaza pe apele politicii romanesti fara busola, dus de curenti si de inertie. Si nici nu vad cine i-ar putea da o directie precisa.

In concluzie, raman sceptic in ce priveste sansele pe care le are PSD de a-si gestiona pana la alegerile legislative deruta aparuta dupa alegerile locale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS