14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024

Rafuiala

PSD a pierdut Bucurestiul, tot Ardealul si citeva orase mari din Moldova si Muntenia. E un rezultat mult sub asteptarile staff-ului partidului de guvernamint. PSD a pornit in campanie ca mare favorit. A cistigat la Iasi, Constanta, Craiova, Galati. A ramas tare la sate, mai ales in Vechiul Regat. Unde dai de saracie multa, de zone defavorizate, de teama de schimbare, acolo PSD continua sa domine. Alianta D.A. e mai tare in zonele dinamice economic, dornice de schimbare si de integrarea Romaniei in Uniunea Europeana. Balanta s-a echilibrat. Acum o luna, PSD avea 80% reprezentare in administratia locala. Astazi, are numai 33-35 %. A pierdut 50 de procente in doua saptamini. Galopul de sanatate care se anunta pentru PSD a fost de fapt o cursa cu obstacole, mult prea dificila. Nu stiu cit din aceasta rasturnare se datoreaza organizarii Aliantei D.A. si cit vointei electoratului. Mai curind a doua ipoteza e valabila. Lumea a votat anti-PSD, cam peste tot, iritata de aroganta puterii, de promisiuni neonorate, de coruptie. A fost asadar un vot negativ. Sigur, electoratul a vazut in Alianta D.A. o alternativa. Lumea a avut incredere in noua forta politica. Tandemul Stolojan-Basescu a parut multora o solutie. Intr-o vreme cind tandemul Iliescu-Nastase e in declin si e nesigur. E de vazut in ce masura Alianta D.A. va fructifica acest trend deja inregistrat in iunie. Pina in noiembrie mai e ceva vreme si unele lucruri se mai pot intimpla. Va functiona ADA? Vor fi scandaluri pentru listele parlamentare? Va trimite ADA semnale ca stie ce sa faca acum cu puterea cistigata in multe orase? Daca ADA va arata coeziune, atunci pleaca mare favorita pentru alegerile din noiembrie-decembrie.

Esecul PSD de acum se poate transforma in degringolada. Anuntatul congres PSD va lamuri multe. Sint multe intrebari care se pun. Candidatura lui Nastase la presedintie mai e sigura? Si daca da, va reusi sa cistige in fata lui Stolojan? Cine va plati oalele sparte in iunie? Mircea Geoana? Ioan Rus? Dan Ioan Popescu, puternicul sef al filialei de Bucuresti? Cineva e responsabil totusi de suita de esecuri. PSD a aruncat in lupta doi dintre liderii cei mai populari, ministrul de externe si pe cel de interne (acesta si viceprim-ministru). Si a pierdut cu amindoi. Daca ar fi pierdut cu doi candidati oarecari, la Bucuresti si Cluj, atunci era un lucru. Neputinta PSD, chiar si cind e reprezentat de oamenii sai cel mai bine vazuti, e cu totul alt lucru. PSD nu mai este dorit, cel putin in marile centre urbane. Chiar liderii cei mai populari sint respinsi de electorat. Este un semnal foarte prost pentru toamna. PSD porneste cu sansa a doua de acum. Cum va asuma pierderile? Socotelile sale erau facute pina in 2008, dupa admiterea Romaniei in UE. O cadere „prematura“ va demola retelele mafiote, clientela politica, baronii locali. Asa inteleg discursul jignitor al lui Nastase din 6 iunie, dupa anuntarea estimarilor de la urne. Atunci si-a pierdut capul si s-a trezit promitind dublarea salariilor si a pensiilor, pe model Ceausescu in scena balconului. Nastase a inteles miza si s-a speriat. Cu ce efect? Vom vedea in curind.

Rafuiala de la congres poate sa degenereze intr-o criza de proportii. Poate sa duca inclusiv la scindarea partidului. Dupa esecul din alegerile locale din 1992, in martie, FSN s-a rupt intre Iliescu si Roman. In 1997, dupa alt esec, Iliescu si Teodor Melescanu (ApR ) au produs alta sciziune. Pe fondul unui esec, PSD risca sa repete figura. Chiar daca ruptura nu se va produce in toamna la congres, daca va fi un esec si in noiembrie-decembrie, acest scenariu devine cel mai plauzibil. PSD nu va rezista altui insucces important. Politica are nevoie de succese, ca si politicianul. Altfel dispare. E pericolul care ameninta PSD. Oricum, in PSD sint mai multe curente si grupuri de interese. Ele graviteaza in jurul lui Iliescu si Nastase. E posibil ca liderii lor sa decida ca e mai bine sa mearga in continuare separat. Poate PSD va reusi, alarmat, amenintat cu pierderea puterii, sa stringa rindurile. Oricum, staff-ul PSD stie ca alegerile generale se joaca. Nu sint cistigate dinainte. Cu aceasta sperietura, a pericolului de a pierde puterea, PSD poate obtine, cu un ultim efort, o mobilizare a cadrelor sale, a resurselor si, eventual, mai convinge o data electoratul.

Esecul PSD este real. Electoratul s-a dovedit mai inteligent si mai dinamic decit politicienii puterii. I-a luat prin surprindere. Rezultatele PSD nu au atins pragul stabilit acum citeva luni. Desigur, intrebarea care se deschide este: totusi, cine va guverna Romania? Daca va fi un vot echilibrat, se va impune formarea unei coalitii. Cine o va forma? Este miza si enigma alegerilor care vin.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS