Mize

Autori


Demisia lui Ioan Rus din toate functiile guvernamentale a fost o surpriza de proportii.

Pentru campanie a fost un pas reusit. Clujenii trebuie sa deduca acum un lucru: daca il aleg primar, nu risca sa aiba un navetist in fruntea lor. Rus ramine la Cluj sa conduca. Acesta e mesajul care ar trebui sa il impuna decisiv alegatorilor, inaintea lui Emil Boc, candidatul ADA.

Mutarea arata cit de important este Clujul ca miza politica. Se scot toate atuurile si se iau riscuri importante. Pentru ca PSD indreptateste acum comentariul ca la virful partidului de guvernamint a inceput degringolada. Asa incepe orice prabusire, cu demisia unor membri importanti. Ei – sub diferite pretexte – se retrag un ceas mai devreme de pe corabia care se scufunda. Tensiunile in staff-ul PSD trebuie sa fie din ce in ce mai mari. Esecul din primul tur al alegerilor locale a semanat cu un dezastru prin proportii. PSD a avut pina in 6 iunie totul in mina sa. De exemplu, 80% din administratia locala, desi a cistigat in 2000 numai 37%. Acum controleaza tot circa o treime, ca acum patru ani. Dar fata de acum doua saptamini a pierdut masiv din putere. PSD nu mai controleaza administratia locala. Asta, indiferent de formulele la care se va ajunge in judete si localitati. Chiar daca undeva are conducerea, este controlat de o opozitie puternica. Inseamna ca va fura mai putin, iar aroganta sa proverbiala se va diminua mult. Dar -sa nu uitam – in cele mai multe locuri nici nu mai are conducerea. Ea se afla in miinile Aliantei DA, in coalitie cu unul sau altul dintre partide. Pentru soarta oamenilor, dar si a democratiei, e foarte bine ca s-a produs aceasta reechilibrare a scenei politice. Atmosfera devenise sufocanta in Romania…

Nu numai Clujul este o miza importanta. Bacau este, de asemenea, pe harta electorala un loc crucial. Daca PSD pierde aici, un baron important se vede scos din joc. PSD a ignorat faptul ca baronii locali sint un balast. A neglijat ca lumea este iritata de acesti baroni de care depinde totul in judete. Calculul liderilor PSD a fost ca sint populari pe plan local, au influenta, controleaza retele, bani, dau locuri de munca, fac favoruri unei clientele. PSD s-a bazat pe aceste structuri pentru a construi partidul. Acum se vede ca lumea a votat masiv impotriva lor. E o lectie. Daca PSD nu l-a inlaturat la timp pe X, atunci o face electoratul. Pierderile PSD sint mari, tocmai pentru ca a crezut ca poate guverna o administratie corupta, si in acelasi timp sa aiba beneficii electorale. Electoratul a fost mai inteligent decit acesti politicieni, si a aratat ca isi cunoaste interesele. A sanctionat dur impostura. Aceasta situatie s-a petrecut cam peste tot in tara. Rezultatul: PSD este in cadere libera. Lumea il vede azi ca un partid corupt, care nu si-a tinut promisiunile si guverneaza de o maniera mult prea aroganta. Aceasta imagine o are mai ales premierul Nastase, nepopular din cauza faptului ca e distant si mereu depasit de situatie. Ca in seara alegerilor, cind a tinut un discurs prost, imitindu-l pe Ceausescu in 21 decembrie 1989. In perspectiva cursei pentru Cotroceni, mai ales, este un foarte prost debut.


Daca PSD in turul doi va avea pierderi de acelasi nivel ca in turul intii, poate sa isi ia adio de la alegerile din toamna. Semnalul trimis acum, mai ales de la Bucuresti, prin victoria categorica a lui Traian Basescu, este ca lumea vrea totusi o schimbare dupa patru ani. Daca ea se va produce nu stiu. Intre timp, pina in noiembrie, se pot intimpla multe. Dar PSD a suferit o infringere si are un congres dupa alegeri. Acolo va fi rafuiala. Se vor identifica responsabilii pentru rezultatul din iunie. Se vor lua decizii pentru cursa care incepe. Viitorul PSD este in joc. Acest congres si desfasurarea lui depind de ce se intimpla la 20 iunie. In caz de esec, Iliescu si oamenii lui isi vor mari mult influenta in partid. Listele pentru parlament vor trece si mai strict prin mina lor. Cei care au pierdut la locale greu de crezut ca vor avea loc pentru generale. Or, pe aceste liste s-au aflat mai ales oamenii promovati de gruparea din jurul lui Adrian Nastase. Ce sanse mai are premierul sa controleze partidul? Va mai fi el condidatul la presedintie? Probabil ca da. Nu exista alta varianta, mai ales dupa caderea lui Mircea Geoana la Bucuresti. Dar rolul lui -indiferent de cine cistiga Cotrocenii- va fi mult mai decorativ. Partidul se va afla ferm in mina lui Iliescu. Cel putin pentru o vreme. O sansa pentru Nastase, dar nu prea mare, ar fi un succes in turul doi. Efectul ar fi atenuarea dezastrului, in contextul unui bilant ceva mai bun cu care sa se prezinte la congres.

Foarte multe lucruri se decid in aceste zile. Soarta unor grupuri de interese, prezenta unor lideri politici, raportul de forte pentru perioada care va duce Romania in Uniunea Europeana.

E greu de anticipat comportamentul electoratului. Dar cred ca s-a schimbat definitiv ceva la 6 iunie, si aceasta schimbare va continua.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de marţi, 15 iunie 2004

Actualitate

» Oamenii s-au calcat in picioare in fata Casei Studentilor din Craiova
» Migratia in tarile occidentale a elevilor romi este in continua crestere
» Tinerii defavorizati nu agreeaza „Universitatea de vara“
» Bursa locurilor de munca pentru intretinatorii unici de familie
» Eurodesk va functiona si in Banie
» „Ma voi intoarce peste sase luni sa vad daca si-a respectat promisiunile“
» Elvetienii au investit cinci miliarde de lei in termopane pentru tirgujieni
» Despagubiri de 1,2 miliarde pentru gospodariile calamitate din Dolj
» Pagube de peste 20 de miliarde de lei in Gorj
» Ministrul justitiei a cerut sanctionarea judecatorului Mereanu, zis Buca
» A murit electrocutat inainte de a-si duce mireasa la altar
» Marian Florian Saniuta este noul ministru al administratiei si internelor
» Moldovenii investesc banii craiovenilor
» Primaria a dat mai putini bani decit a promis
» In Craiova, romii vor deveni populatie majoritara
» Franta si Italia, favorite la titlu
» In 50 de localitati mehedintene se va organiza turul doi al alegerilor
» Subiecte electorale la limba si literatura romana
» Profesorii care au ore la clasele a XII-a de liceu au dreptul sa evalueze la bacalaureat
» DSP Olt cere tinerilor sa doneze singe
» Patron strain, angajez muncitor oltean
» Filarmonica „Oltenia“ aniverseaza un secol de existenta
» Valerica traieste din mila precupetelor

Local

» Revolta la Bailesti
» Scandal electoral la Tirgu Carbunesti
» Un barbat din Tatulesti-Olt si-a dat foc in fata viceprimarului
» Doua SRL-uri au pus mina pe un sfert din lucrarile finantate de SAPARD
» Casatorie cu nabadai intre o profesoara si un politist
» Noaptea neagra a motoscuterelor
» Vine prapadul!
» Nea Vasile isi scrie memoriile!
» Tentativa de sinucidere la Spitalul Poiana Mare

Dolj

» Vrabia malai viseaza
» Raicea si-a ucis tatal cu o tesla

Sport

» Intre Spania si Grecia au mai ramas polite de platit inca din preliminarii
» S-a stabilit lista „disponibilizatilor“ de la Universitatea
» „Sintem constienti ca se poate“
» Echipa Pandurii, medaliata cu bronz in campionatul national
» Politistii portughezi au manifestat la Lisabona
» A fi sau a nu fi pentru gazde
» Cei mai buni jucatori ai partidei Italia – Danemarca se complimenteaza reciproc
» Bulgarii au fost umiliti
» „A fost aproape perfect“
» „Larsson este un jucator mare“
» „Larsson este un jucator mare“
» Cehia a tremurat, dar a evitat surpriza in final
» Van Nistelrooij a salvat Olanda
» „Para-para“ la Novaci
» „Banii nu mai sint ai mei,ci ai copiilor mei“
» „Fotbalul este foarte greu cind nu poti sa alergi“

Top