13.3 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiIliescu dupa alegeri

Iliescu dupa alegeri

Saptamina trecuta, Ion Iliescu surprindea mass-media, dar mai ales lumea politica prin declaratiile sale. Ce a spus locatarul de la Cotroceni? Ca nu ar mai dori o functie executiva dupa expirarea mandatului sau la sfirsitul acestui an. A fost un balon de incercare sau Iliescu chiar gindeste astfel? Daca e un un balon de incercare, atunci a dorit sa verifice ce se intimpla dupa un asemenea anunt. Dar este mai curind o manevra politica, in cunoscuta sa maniera. El doreste sa isi impuna punctele de vedere inca de pe acum in chestiunea „PSD dupa alegeri“. E vorba de politici, de termene, de oameni, mai ales. Ion Iliescu este acum intr-o pozitie tare, din cauza campaniei electorale, in primul rind. Potentialul sau este inca foarte mare, peste patru milioane de voturi. Ce partid si-ar putea permite sa ignore asa ceva? Nici unul. Ca efect, Iliescu a trimis mesajul sau inca inainte de desfasurarea ostilitatilor intre PSD si opozitie. A considerat ca e momentul potrivit sa actioneze. In aceste saptamini si apoi la toamna, PSD are nevoie ca de aer de sprijinul de imagine pe care Iliescu poate sa il ofere. Intrebare: ce ar insemna electoral PSD fara Iliescu? Probabil ca ar obtine cu cel putin zece procente mai putin. Sondajele arata ca din electoratul lui Iliescu numai circa 60-65% voteaza cu Nastase si PSD. Exista asadar fideli ai lui Iliescu, multi, circa un milion, care nu dau voturile lor PSD-ului si nu o vor face nici cu Nastase in campania prezidentiala. PSD&Nastase au nevoie asadar ca Iliescu sa le dea un sprijin activ in aceasta perioada. Dupa campanie, cota, valoarea pe piata politica a lui Iliescu, forta sa de negociere vor fi mult mai mici. Acelasi lucru se poate spune despre televiziuni, care acum au preturi de vinzare exorbitante, dar care dupa alegerile din decembrie vor scadea la jumatate de pret.

Iliescu a tinut acum sa trimita un semnal. Octav Cozminca s-a grabit sa reactioneze public. Locul lui Iliescu este ca presedinte executiv, iar al lui Nastase ca presedinte la Cotroceni, a zis. Ar fi asadar o rocada intre cei doi, Iliescu si Nastase. Dar nu a zis ca va aparea un al treilea, primul-ministru. Cele doua functii nu vor mai fi cumulate ca acum, cind Nastase este seful PSD si premier. Puterea se va imparti din iarna la trei. Intre cei doi, aproape egali, se va intercala altcineva. Cu cine vor dori cei doi sa imparta puterea? Cu Ioan Talpes, omul de incredere al lui Ion Iliescu in actualul guvern? Sau cu Geoana, favorit pina acum doua saptamini? Si Dan Ioan Popescu e un candidat. El are o reala putere in PSD si ar avea sprijin politic. Sau Iliescu va cauta un independent? Cum este Mugur Isarescu, de pilda, care a lasat bune amintiri ca premier. El are o buna imagine internationala, ceea ce este esential in perspectiva anului 2007. Sigur, varianta optima pentru PSD ar fi o coalitie cu PNL. PSD ar merge pina acolo incit sa ofere postul de premier unui liberal, sa zicem Stolojan. Bineinteles, daca acesta nu ar cistiga Cotrocenii. Dar acest scenariu ideal pentru PSD e foarte greu de realizat.

Aceste intrebari deja fac obiectul unor analize atente la virful PSD, la guvern, la Cotroceni. Statele majore pregatesc planurile pentru orice situatie ivita in urma alegerilor. Aparitia lui Ion Iliescu de saptamina trecuta cu pozitia pe care o are acum vizavi de viitorul sau politic, ca si replica lui Octav Cozminca arata cite ceva, foarte putin, din aceste dezbateri, controverse din interiorul puterii. Iliescu a declarat unui ziar elvetian ca trebuie sa isi doreasca sefia PSD, dar in acelasi timp sa fie dorit. Exista oare opozitie in cadrul PSD la revenirea sa in fruntea partidului? Din ce cercuri? Octav Cozminca a tinut sa dezminta asemenea lucruri cind a spus apasat ca Ion Iliescu va reveni in fruntea PSD ca presedinte executiv, nu ca unul de onoare. Altfel spus, Iliescu va avea o putere reala. Nu va fi un fel de papusa tinuta la virf pentru imagine. E, cred, ce a dorit Iliescu sa afle. Cita putere va avea in postura de lider PSD e de fapt chestiunea. El a trimis un mesaj ca sa verifice pe teren reactiile. A amenintat voalat ca s-ar putea retrage in viata privata, ca ar putea renunta la politica. Cozminca – sincer sau nu – parea alarmat de o asemenea eventualitate. Mesajul este foarte prost pentru campania electorala PSD. Un PSD din care Iliescu a anuntat ca se retrage ar avea mult mai putine sanse. Ar obtine mult mai putine voturi. De aceea, Cozminca s-a grabit sa reactioneze. El a dat toate garantiile cerute de Iliescu, a facut precizarile de care acesta avea nevoie.

Dupa alegerile locale va avea loc un congres extraordinar al PSD, a anuntat Octav Cozminca. Atunci se va anunta cine este candidatul PSD la alegerile prezidentiale. Aceasta este de fapt ultima chestiune ramasa in suspensie. Indecis, Nastase a aminat cit a putut anuntarea candidaturii sale. A incercat sa evite o asemenea cursa, din care nu se stie cum iese. Dar pina atunci, Iliescu a tinut sa rezolve problema raporturilor sale cu Nastase. Totusi, e numai un semnal. Transarea chestiunii se face in culise.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS