22.3 C
Craiova
joi, 2 mai, 2024
Știri de ultima orăOpiniiCe-ti doresc eu tie, dulce primarie

Ce-ti doresc eu tie, dulce primarie

Raspunsul eminescian ar fi „la trecutul falnic, falnic viitor“. Evident, „falnic“ ar putea fi inlocuit in multe cazuri si in multe locuri cu „jalnic“.

Dar putem cunoaste noi „trecutul“ din ultimii patru ani al primariei noastre, de pilda? Putem vedea raportul dintre promisiuni si realizari?

In orice caz, ca primariile sint dulci e un lucru fara tagada; altfel nu s-ar explica imbulzeala la alegeri. Aud ca un cetatean aflat in spital a fugit cu perfuzia intr-o mina si plosca-n cealalta ca sa se inscrie pe listele de candidati la primarie; avind ambele miini ocupate, nu-mi prea dau bine seama cu ce si-a scris numele pe lista.

Sa nu fim totusi ranchiunosi si circotasi; campania electorala pentru „locale“ a inceput sub auspicii bune. Astfel s-a respectat, in mare, cerinta legitima de a evidentia lucruri reale si posibile, de a se spune adevarul. De pilda, ce vreti mai adevarat decit sloganul electoral al partidului de guvernamint „Cistigam cu PSD“. Aoleu, si cit se mai cistiga! Intrebati pe baronii PSD, pe demnitari, pe Bivolaru PSD.

Pur si simplu am fost profund emotionat de sinceritatea manifestata de participantii la o confruntare electorala televizata. „Hotilor, sa va fie rusine, ati jecmanit tara!“ – se adresa unul dintre participanti celorlalti. Raspunsurile erau la fel de sincere: „Nesimtitilor“, „Mincinosilor“ s.a.m.d. Este totusi o mare realizare faptul ca oamenii nostri politici au reusit in fine sa se cunoasca atit de bine unii pe altii.

Un alt deziderat necesar a fost, de asemenea, indeplinit; toti candidatii inscrisi pe lista nu numai ca sint mai mult decit perfecti, dar sint curati ca lacrima si cu frica lui Dumnezeu; n-au luat spaga in viata lor. Asa ca, garantat, dupa ce vor fi alesi, daca li se va oferi vreo spaga, vor spune imediat, cutremurati: „Si nu ne duce pre noi in ispita“ si abia dupa aceea vor lua spaga, murmurind: „Si ne fereste de cel rau“. Evident, „cel rau“ poate fi un ziarist bagacios; mai rar, chiar foarte rar, unul de la garda financiara sau vreun politist. Toti cei alesi vor ramine saraci si cinstiti, asa cum ne invata un mare clasic al marxism-leninismului. Numai ca, vazindu-i pe ceilalti din jur furind, isi va da seama ca, daca nu face la fel, este sarac cu duhul.

Un precept sanatos de care s-a tinut cont in alcatuirea listelor este vechea vorba romaneasca: „Omul nepotrivit la locul nepotrivit“. Astfel, il vom vedea pe Geoana, imbracat in frac in mijlocul celor care matura gropile Capitalei.

Tocmai in lumina acestui precept, Dinel Staicu l-a propus pe eternul si fascinantul Bulucea din nou primar al Craiovei. Se stie, domnul Staicu a incercat mai intii cu Ceausescu, care l-a refuzat insa pe motiv de deces.

Eu nu sint de acord cu cei ce privesc cu ochi rai aceasta propunere. In primul rind, s-ar asigura astfel o continuitate (a gunoaielor, a gropilor). Apoi, domnul Bulucea este un adevarat monument istoric, o relicva vie si zglobie a epocii de aur, pe care a continuat-o.

Sa lasam insa glumele nepotrivite; sa ne amintim ca Doljul detine recordul pe tara in ceea ce priveste sinuciderile. Si atunci ce nenorocire mare ca va iesi Bulucea primar din nou? Exista nenorociri si mai mari. Apropo, Ion Iliescu a declarat ca vrea sa traiasca 120 de ani.

Ma gindesc, cu indreptatita curiozitate, cum va fi la apropiatele alegeri. Cred ca, la fel ca la Referendumul pentru Constitutie, primii votanti vor fi pacientii Sanatoriului de la Poiana Mare. Dar cum fiecare votant trebuie sa fie singur in cabina, vor fi nevoiti sa lase paduchii din dotare la spital. Sint sigur ca ei vor vota cum trebuie fiindca sint singurii care pot intelege realitatile Romaniei de azi. Caci, intr-adevar, trebuie sa fii nebun sa intelegi tot ceea ce se intimpla azi in Romania. Si reciproc; daca intelegi, atunci sigur innebunesti. Dar pina cind vor merge lucrurile asa?

Pina se va gasi cineva sa ia taurul de coarne; sau, macar de Cornu.

Incerc sa-mi imaginez cum vor fi distribuite voturile; dar ma opresc la timp, fiindca incep sa ma ingrozesc, si ca sa ma linistesc voi bea o votca. Oricum, dupa statistici, 10% dintre romani sint alcoolici. Astia sigur vor vota candidatii partidului lui Vacaroiu. (Cu exceptia posibila a celor care beau whisky, care vor merge cu Stolojan).

Oricum, cind voi ajunge in cabina de vot voi fi in fata unei groaznice dileme. Caci pe oricine as vota, sint convins ca toti ceilalti ramasi erau mai buni. Dupa cum sint convins ca votul meu, indiferent cui va fi dat, va fi un cec in alb pentru inca patru ani de dezamagiri.

Caci ce folos daca, pentru schimbare, lui Mischie ii pui o palarie si spui ca e altul? E acelasi Mischie, dar cu alta palarie.

„Ce-ti doresc eu tie, dulce primarie“ a Craiovei?

Iti doresc un Nicolae Romanescu. Da’ de unde sa-l luam?

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS