18.4 C
Craiova
vineri, 17 mai, 2024

ROBERTS&BRUXELLES

Saptamina abia trecuta a fost impartita mediatic in doua felii de piine. Luni, piata a fost ocupata de conferinta de presa&miting organizate pentru lansarea candidaturii d-nei Lia Roberts. Jurnalele s-au amuzat dind imagini. Doamna in alb, stringind miini, spunind tot felul de vorbe, prostioare, si altele, citate copios, cu amuzament, de o multime de articole. Sigur, toata lumea se intreaba cui face jocurile? Poate ca nimanui. O avea chef sa se intoarca in tara si vrea sa o faca in glorie. O vrea sa locuiasca neaparat la Cotroceni. S-o fi plictisit de Las Vegas, de George W. Bush Jr.? Vrea acasa, plina de melancolie, pe malurile Dimbovitei? Ce bani sint in acest joc? Ai cui? Ce interese se ascund in culise? Dumnezeu stie, si atit. Oricum, aparitia sa e foarte pitoreasca si va da mult de lucru presei. Ea va fi flancata de Dick Morris, personaj controversat, un fel de magician, scamator, iluzionist al campaniilor electorale, dar si de bastinasul Victor Gaetan, personaj de poveste al exilului romano-american. Doamna Lia Roberts e intr-o companie tocmai buna pentru a stirni controverse aprinse. Daca asta aduce voturi, vom vedea. Ea va incerca, daca nu deja o face, sa se confunde cu visul american. Va asteapta, ca in 1996, oferta unui miracol. Un fel de contract cu Romania si rezolvarea tuturor problemelor in numai 200 de zile. De la durerile de dinti, la butelia de aragaz, de la proprietati revendicate prin tribunale la capra vecinului. Frustrarile oamenilor sint mari, saracia irita si umileste pe toata lumea. Peste asta avem imaginea unei coruptii fara sfirsit, care asigura un trai de lux pentru citeva mii de privilegiati, beneficiari ai favorurilor puterii. In acest context, Lia Roberts poate colecta simpatii. Ea ne spune ca toti politicienii s-au dovedit ineficienti, neonesti etc. si ca numai ea, venind din SUA, cu experienta politica de acolo si neamestecata in jocurile murdare de aici, poate sa faca, of, curatenie. Cine are interes sa se faca asa ceva? Ma intreb. Ea incearca „scenariul Maglavit“, cum a incercat si Constantinescu in 1996. S-a vazut ce a iesit. Minuni nu exista, iar cei care ni le propun trebuie priviti cu maxima neincredere. Calugarul Vasile a fost inlocuit cu „made in United States of America“.

La jumatatea saptaminii

ne-am trezit cu vestea cea mai proasta care putea sa ne parvina. Uniunea Europeana isi intoarce fata de la noi. Romania nu mai indeplineste criteriile politice stabilite la Copenhaga. Fapt gravisim. Pentru Nastase si cabinetul lui – care au mizat totul dupa anul 2000 pe integrarea europeana – este cel mai mare esec de pina acum. Care a fost reactia guvernantilor? Una tipica, de utecisti si activisti ai festivalului national Cintarea Romaniei. Cind vestile sint proaste, se baga tare propaganda. Ca in Orwell, in „1984“, am aflat de la televiziunile noastre independente, publice si private, ca, de fapt, la Bruxelles am iesit foarte bine. Am fi fost laudati la acest examen. Minciuna a acoperit tara. De fapt, au citit spikerii nostri de pe promptere, nu s-au suspendat negocierile cu Romania, cum se auzise, ci doar au fost reorientate. Asta e ca in povestea aia. Se lanseaza zvonul ca se va scumpi carnea cu 50%, lumea e ingrozita, dar afla la tanc ca se scumpeste cu doar 25%. Si fericirea cuprinde poporul. Sintem, asadar, in fata unei diversiuni. Textul Uniunii Europene este foarte dur. Vorbeste despre coruptie la nivel politic, despre incalcarea libertatii presei, despre lipsa de independenta a justitiei, despre tratamentul rau la politie, despre adoptiile de copii si despre licitatia suspecta Bechtel. In final, se cere „monitorizarea“ Romaniei. Fidelii din mass-media, de prin televiziuni mai ales, slugi de meserie, au transformat acest vot de blam energic intr-un nou succes al cabinetului Nastase. O rusine, o dezonoare.

Cele doua evenimente de saptamina trecuta dau impresia ca Romania traieste – si se scufunda cu fiecare zi – in irealitate. Ca ele sint etichetate drept scamatorii, diversiuni, mistificari, propaganda, tot aia e. Irealitatea romaneasca e dupa usa.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS