15.6 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăOpiniiZăpada asta de afară...

Zăpada asta de afară…

…E atit de alba. Nemeritat de alba si curata!

Cartierul meu a devenit atit de frumos! Ca un tarim de basm. Gunoaiele, gropile, toate mizeriile au disparut. De parca am intrat in alta lume.

Dar si noi dorim sa intram intr-o alta lume; o lume civilizata, o lume a democratiei, pe cit e posibil acest lucru, o lume care asigura tuturor celor care vor si lupta pentru aceasta un trai decent. Nu este o lume care ofera de pomana tuturor, nu este un paradis al lenesilor si escrocilor, cum vor unii sa ne faca sa credem, ci o lume dura, in care, mai mult decit oriunde, celor cu adevarat valorosi, celor care muncesc efectiv si nu se prefac li se ofera un trai demn.

Dar pentru a fi primiti in aceasta lume trebuie sa indeplinim niste conditii, trebuie sa ajungem la un anumit nivel de dezvoltare. Asta, spre binele nostru caci, daca ne-am situa prea jos fata de ceilalti membri, eforturile de a-i ajunge din urma ar fi extrem de dureroase, daca nu imposibile.

Dar noi nu indeplinim multe din conditiile necesare. Atunci, poate ca au dreptate guvernantii nostri cind spun ca ar fi bine sa acoperim toate gunoaiele noastre, toate mizeriile noastre cu o zapada alba si imaculata a unor raportari optimiste si false, dar profund patriotice si nationale. Romania ar aparea astfel pura si imaculata, ca o alba si casta mireasa, in fata altarului de cununie cu Uniunea Europeana. Ce conteaza ca a fost violata de atitia derbedei, ca a fost jefuita de atitia escroci, ca a fost batjocorita de atitia nemernici? Evident, toate astea vor putea fi aflate dupa nunta; dar cum darul miresei va fi dat deja, ce mai conteaza? Caci aceste daruri, fonduri europene nerambursabile, vor fi deja dirijate spre directiile dorite, in folosul celor care merita, fiindca sint baieti buni si sint de-ai nostri.

Poate ca e bine asa; in fond, de ce ar trebui sa dezvaluim Apusului toate gunoaiele din batatura noastra? Si apoi, sint oare la noi lucruri atit de grave?

E adevarat ca avem coruptie, si saptaminal citiva dintre corupti, alesi cu grija sa n-aiba un rang prea inalt, sint arestati.

Asta nu inseamna nimic: pentru ca multi dintre ei vor fi eliberati de justitie. Si apoi, sumele furate de cei prinsi sint infime fata de sumele furate de cei care nu e voie sa fie prinsi. Si, in fond, care e problema? Ce-o doare pe baroana, ca nu fura de la ei, fura de la noi! Si ce, noi n-avem baroni? Ca fura si ofiteri, chiar din minister, este adevarat. Dar intr-o democratie toti sintem egali in drepturi; si atunci de ce sa nu fure si ei, ca doar si ei sint romani.

Economia este sanatoasa. Ea se bazeaza pe taxe si impozite, pe care le platesc doar prostii, cei smecheri fiind iertati. Se mai bazeaza pe exportul de forta de munca si de suti si cersetori. Si pe vinzarea copiilor, care este foarte profitabila fiindca procesul de creatie a unui copil, pe linga faptul ca este placut, nu necesita nici materie prima din import.

Politia noastra este foarte viguroasa si sexoasa. Multi politisti risca enorm cind, cu un adevarat profesionalism, se amesteca printre infractori pentru a-i deconspira; numai ca, din cauza oboselii, uita sa raporteze.

Sanatatea, invatamintul, cultura, cercetarea, toate merg chiar prea bine, cu mult mai bine decit ar fi normal; ar trebui luate niste masuri.

Si „comisarul“, si „ambasadorul“ s-au luat de justitie. Pai ei nu stiu ca justitia e oarba? Si, daca n-ar lua-o cineva de minuta sa-i indrume pasii, cine stie in ce minister sau la ce parlamentari ori baroni ar ajunge. Dar eu cred ca ea a dat dovada de echidistanta. De pilda, au fost judecate pentru omor din culpa (accident de masina) doua persoane complet diferite: un presedinte de banca si un parlamentar. Si au primit aceeasi pedeapsa; n-au facut nici un an de puscarie.

Ar mai fi multe de spus; impresia mea finala este ca ultimii 15 ani au fost dintre cei mai nefasti din intreaga noastra istorie. A fost o perioada in care s-a stricat aproape totul si nu s-a facut aproape nimic. O perioada in care escroci, impostori, incompetenti s-au urcat in jilturi inalte, pe care nici nu le merita, nici nu le onoreaza, si din inaltimea carora reduc interesul national la interesul propriu.

Desigur, am putea acoperi toate acestea cu o zapada alba, ca totul sa para imaculat. Dar, la prima caldura, zapada se va topi si se va duce pe apa simbetei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS