15.6 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăOpiniiSchimbarea la fata

Schimbarea la fata

Ca sa fie cit mai sigur ca la viitoarele alegeri va obtine un rezultat favorabil, PSD a luat la un conclav de taina tinut la Sinaia unele masuri asiguratorii. Printre acestea, de un cinism total este aceea ca viitorii candidati, atunci cind se vor prezenta in fata electoratului, sa-si mascheze opulenta si luxul propriei existente; se recunoaste astfel, involuntar si tacit, ca bogatia celor care sint si care vor in continuare sa fie in fruntea tarii a depasit cu mult limita unor explicatii legale plauzibile. Ne vom trezi asadar cu candidati care se vor prezenta la intilnirile cu alegatorii in costume Armani, dar cu pantalonii rupti in fund. Si nu vor veni cu mertane sau jipanele aflate in proprietate personala, ci pe jos sau cu trotineta. Iar daca distanta va fi mai mare, vor veni cu carul cu boi, fiind realizat astfel un decor national si mioritic. Dar boii va trebui alesi cu grija, ca nu cumva sa aiba ca mama vreo vaca nebuna; in plus, va trebui verificati sa aiba o conceptie politica adecvata.

In unele cazuri particulare, legendele vii pe care alegatorii le cam vor pe linie moarta vor fi inlocuite cu altii care nu s-au compromis inca, avind timp in urmatorii patru ani s-o faca. Schimbarea aceasta inspirata imi aminteste de o poveste indiana. Se spune ca un hot a fost pedepsit de locuitorii satului sau fiind legat de un copac izolat in mijlocul cimpiei, sub necrutatorul soare tropical. Un trecator milos a vrut sa goneasca mustele care il napadisera. Dar hotul ii spuse cu o voce stinsa: „Nu le goni; astea sint deja satule“.

Ma gindesc ca baronii si-au facut deja plinul si inca si mai mult. Cei ce vor veni dupa ei ii vor lua de model (cum spunea si domnul Mischie); si chiar vor dori sa-i intreaca.

Sint curios cum vor arata candidatii confectionati in laboratoarele partidului, acesti pesedisti cu fata umana! Partid care, asa cum afirma marele sau strateg, nu trebuie sa aiba aripioare si in care membrii nu trebuie sa se gindeasca la ce vor ei, ci numai la ce li se da voie sa se gindeasca. Dupa cum stiti, de curind s-a nascut un copil cu doua capete; imediat i s-a propus sa intre in PSD. Chiar s-a propus sa fie numit negociator cu UE. O alta propunere a fost sa fie numit in locul lui Ponta, care, retras de linga domnisoara Sirbu, ar fi mai util partidului. La fel de bine insa unii cred ca ar fi candidatul ideal impotriva lui Basescu.

S-a mai spus ca in campania electorala partidul nu va exagera utilizarea fluturasilor si a afiselor. E o masura inteleapta, caci dincolo de afise ramine realitatea cruda. Ramine comparatia intre vilele luxoase sau localitatile precum Cornu si multe sate aflate in aceeasi stare de jumatate de secol. Ramine comparatia intre unii care merg in Brazilia sau la vinatori locale (platite din banii nostri) si cei care cistiga mai putin decit costul intretinerii si al caldurii, sau care se sinucid fiindca nu au bani sa-si achite datoriile la intretinere. Ramine comparatia intre cei ce muncesc din greu pentru un cistig infim si cei care dorm in parlament fiind rasplatiti cu salarii enorme.

Fara indoiala, pierderea alegerilor ar fi un dezastru pentru PSD; mai sint atitea posibilitati. Si, in plus, daca vin altii la putere, s-ar putea ca unele din legendele vii, locale sau guvernamentale, sa fie luate la intrebari; caci si justitia, care, desi e oarba, vede foarte bine, se va orienta spre invingatori.

Dar bucuria cistigarii alegerilor n-ar fi completa daca nu vom fi primiti in UE; caci aceasta primire inseamna si fonduri substantiale, pe care multe puvaci si multi puboi le viseaza.

Mai mult ca sigur ca viitoarele alegeri vor fi cistigate de cine trebuie, mai ales ca votul nominal a fost respins. Ne vom lasa din nou prostiti de promisiuni care

n-au nici o sansa de realizare. Daca le va veni ideea ca, pe linga candidatul cunoscut la presedintie, sa propuna pentru postul de prim-ministru pe Ion Iliescu, in Moldova s-ar realiza procentaje pozitive de peste 100%.

Nu m-ar deranja atita ca ai nostri guvernanti ne mint, fiind siguri ca multi ii vor crede; asta fiindca am trait 50 de ani in minciuna, si fiindca inertia noastra balcanica si fatalismul nostru mioritic ne fac receptivi la fraze goale si sforaitoare. Ce ma deranjeaza insa este faptul ca izbinda lor ii face sa se creada inteligenti si de neinlocuit. Dar, incercind aceeasi tactica – „una spunem si alta facem“ – si cu cei din UE, actuala guvernare pierde continuu din credibilitate. Si s-ar putea ca rezultatul sa fie dezastruos.

Pacat; caci in afara comunitatii europene, avem sanse minime de progres si dezvoltare. Si astfel, multe vise si sperante se vor duce pe apa simbetei!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS