9.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiDirectorul ACSA Craiova s-a sinucis

Directorul ACSA Craiova s-a sinucis

• Ion Cuta a fost gasit in biroul sau cu un cutit infipt in inima • Politia exclude varianta unei crime, considerind ca a fost vorba, fara nici un dubiu, de sinucidere • Motivatia acestui gest ramine un mister atit pentru colegi, cit si pentru familie

Directorul general al SC Automobile Craiova SA (ACSA), Ion Cuta, de 57 de ani, si-a pus capat zilelor ieri, putin dupa ora prinzului, in biroul sau. Politistii incearca sa afle care au fost motivele sinuciderii.

Prabusit pe scaun, cu un cutit in piept

Managerul firmei care detine 49% din actiunile SC DAEWOO AUTOMOBILE Craiova SA a fost gasit injunghiat in propriul sau birou. „In jurul orei 12.45, secretara si soferul au intrat la directorul general Cuta in birou si l-au gasit palid, pe scaunul sau, prabusit pe spate, cu un cutit infipt in piept. Secretara a inceput sa tipe, iar eu am auzit-o si am iesit din biroul meu sa vad ce se intimpla. A fost un soc pentru mine sa-l vad asa“, a declarat Lucian Lutaru, directorul tehnico-comercial al ACSA.

Ion Cuta a fost dus imediat la Spitalul de Urgenta Craiova cu o ambulanta a DAEWOO. Cadrele medicale de la Clinica de Urgenta l-au primit in stop cardiac, incercind sa-l resusciteze, insa era prea tirziu. Cutitul cu care barbatul s-a sinucis a perforat muschiul cardiac, traversind inima. „Pacientul era in colaps, suferise un soc hemoragic si doua stopuri cardiace. Avea o plaga injunghiata de doi centimetri la nivelul hemitoracelui sting si o plaga transfixianta de ventricul drept. Am incercat timp de o jumatate de ora sa-l resuscitam. La un moment dat, cordul parea sa-si reia activitatea in ciuda plagilor. Cu toate acestea, pacientul n-a mai rezistat“, a precizat dr. Rodica Dilof, medic primar chirurgie toracica. Ion Cuta a decedat in jurul orei 15.00.

Sotia si fiul lui Cuta au fost anuntati de angajatii ACSA sa mearga la spital, fara sa li se spuna insa cit de grava este starea directorului general. La aflarea vestii ca sotul sau a murit, Mioara Cuta, coplesita de durere, repeta intruna: „Nu se poate! Nu se poate!“.

Politia exclude varianta unei crime

Familia lui Cuta nu a oferit amanunte legate de motivele care l-au impins pe Ion Cuta la gestul sinuciderii. Nici colegul sau, directorul tehnico-comercial Lutaru nu a inteles de ce Ion Cuta si-a pus capat zilelor: „Il cunosc din 1996, de cind s-a infiintat ACSA. Nu stiu sa fi avut probleme personale. Era un om constiincios, isi vedea de treaba, insa in ultima vreme, cam de vreo doua saptamini, manifesta o stare de depresie, care ar putea fi considerata obisnuita in zilele noastre. Cu o jumatate de ora inainte de a fi gasit injunghiat am fost la el in birou. Am discutat lucruri legate de serviciu si nu mi s-a parut nimic anormal in comportamentul lui. El statea la el la birou, calm si isi citea e-mail-urile“.

Conducerea politiei doljene exclude varianta unei eventuale crime, sustinind ca a fost vorba, fara nici un dubiu, de o sinucidere. „Nu se pune problema interventiei unei alte persoane. A fost cu certitudine vorba de o sinucidere. Directorul Cuta a fost gasit in biroul sau de secretara. Isi infipsese in piept un cutit pe care il tinea la el in birou. Vom continua investigatiile pentru a lamuri motivul care l-a impins la acest gest. Deocamdata, dupa primele declaratii pe care le-am luat, motivul ar fi putut sa fie o boala incurabila de care suferea“, a precizat comisarul-sef Constantin Petrescu, prim-adjunctul sefului Inspectoratului Judetean de Politie Dolj.

Motivul sinuciderii, un mare mister

Vestea sinuciderii lui Ion Cuta a fost un soc pentru vecini si prieteni. „Cu domnul Cuta sint vecina din 1973. A fost un om deosebit, foarte echilibrat, care nu cred sa fi avut dusmani. Doamna Mioara, sotia dinsului, a fost casiera, colega de serviciu cu el. A iesit la pensie la cerere cu citiva ani in urma. Si baiatul lor, Dragos, care este elev in clasa a XII-a la Colegiul National «Elena Cuza», e foarte cuminte si nu le-a facut niciodata probleme parintilor. Nu-mi pot da seama de ce s-a sinucis“, a mentionat Dana Flitan, vecina familiei Cuta, din strada Bucovat.

Cel mai bun prieten al sau, Petre Dumitrescu, directorul Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului Dolj, a fost si el contrariat de vestea mortii lui Cuta: „Era un om extraordinar. Pina cind am plecat eu de la Daewoo, in 2001, nu retin sa fi avut vreo stare depresiva sau alte probleme de asemenea gen. Il stiam ca un om tare, capabil sa treaca usor peste orice probleme. Cred ca gestul sau a fost determinat totusi de problemele acumulate in timp, care au rabufnit acum, dar nu-mi dau seama despre ce ar putea fi vorba“.

Medicii legisti vor afla astazi, in momentul efectuarii autopsiei, daca Ion Cuta a suferit sau nu de vreo boala incurabila care sa-l fi impins la gestul sinuciderii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS