12.9 C
Craiova
joi, 9 mai, 2024
Știri de ultima orăOpiniiExemple in politica inalta

Exemple in politica inalta

Saptamina trecuta s-a anuntat ca dl.Cosmin Gusa, tinar politician sub 40 de ani, fost secretar general al partidului de guvernamint, PSD, a fost admis in PD. Iesit nu se stie de ce din PSD in vara anului 2003, Cosmin Gusa a infiintat o organizatie bine mediatizata, dar fara nici un fel de ecou public. Ca activist in propria organizatie, dl. Cosmin Gusa a continuat sa faca tot ce facuse si la PSD: atacuri mediatice impotriva politicienilor zilei, luati unul cite unul. Deosebirea este insa ca tinta atacurilor nu a mai fost dl.Traian Basescu, primarul general al Capitalei si presedintele PD, ci Ion Iliescu si alti politicieni din PSD.

Nu te mira aceste schimbari de directie. S-au mai vazut cazuri. Specia migratoare a politicienilor este bine cunoscuta, afurisita de presa si studiata de organizatii serioase. Am citit de curind un studiu al unei organizatii neguvernamentale care arata ce s-a intimplat cu sute de primari si consilieri locali in ultimii trei ani. Multi dintre ei, alesi pe listele unor partide care nu au intrat in parlament, s-au orientat catre partide mai mari sau mai mici, dupa inclinatie si preferinte. Altii, nemultumiti de protectia asigurata de actualele partide, au migrat catre unele mai tolerante. In fine, o parte din politicienii alesi la diferite niveluri in 2000, fie la alegerile locale, fie la alegerile parlamentare, s-au trezit brusc ca sint mai de dreapta sau de stinga decit partidul care ii pusese pe lista si au migrat si ei.

Dar in cazul de fata nu este vorba de o simpla migrare. Dl. Cosmin Gusa si dl.Traian Basescu au facut mai multi ani deliciul dezbaterilor serale televizate prin invectivele aruncate reciproc. Daca mi-aduc bine aminte, au vrut sa deschida sau chiar au si deschis un proces reciproc de calomnie. Dupa ce s-au cadorisit cu tot ce CNA-ul putea suporta pe ecranele televizoarelor fara sa aplice amenzi usturatoare, cei doi politicieni isi dau mina in public si pornesc pe un drum comun. Acest drum ii va duce din nou, curind, in fata publicului.

Si ce va spune publicul? Iata doi politicieni buni de gura, care s-au injurat in toate felurile posibile si care acum sint impreuna, injurind puterea. Daca vrei sa vezi ce au facut, nu prea ai ce numara. Programul politic de guvernare a Bucurestiului, asa cum a fost facut cunoscut de Traian Basescu in memorabila sa campanie din 2000, nu a fost aplicat nici macar in proportie de 30 %. Au mai disparut chioscuri si s-au asfaltat niste strazi prin Bucuresti, dar orasul arata tot murdar, cu canalizarile infundate, cu un metrou care nu se mai extinde, cu spatii comerciale (peste 7.000) inca in proprietatea statului. Cind ploua, pasajele subterane (prost construite, e drept) se umplu de apa si ai nevoie de o barca sa le traversezi. Cind ninge, circulatia se blocheaza. Cind e vreme frumoasa, ba te invadeaza tintarii, ba e un praf de zici ca esti la Bagdad, ba apar din nou sobolanii de prin canalele infundate. Nu vreau sa spun ca un primar general poate sa le rezolve pe toate intr-un mod definitiv intr-un mandat de patru ani. Dar macar putina bunavointa sa vezi. Un efort de rezolvare, de discutare publica, o initiativa. Nu prea am avut parte de asa ceva. Poate in primavara aceasta, ca tot se apropie campania electorala.

Despre realizarile d-lui Gusa nu este nimic de spus. Nu a candidat, nu a promis nimic, nu a fost ales. A fost numit si a plecat prin demisie. Doar ca m-as mira sa vrea cineva sa voteze un om care s-a facut remarcat prin violenta lingvistica la adresa actualului sau sef. In ciuda tolerantei sale, publicul roman nu suporta nici violenta de limbaj, nici vorbaria fara sfirsit, nici speciile migratoare.

S-ar putea sa gresesc, dar dl. Traian Basescu va avea mari dificultati sa-si convinga electorii din Bucuresti ca mai merita un mandat. Absorbtia d-lui Gusa in PD, cu tot cu modelul sau de comportament, este a doua mare eroare a lui Traian Basescu in calitate de ales al bucurestenilor. Prima a fost ca a promis si nu a facut.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS