11.7 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024

Toamna la tanc

Toamna a cazut, anul acesta, la punct fix, ca o parasuta. Dupa calendar, la 1 septembrie. Canicula a facut loc brusc ploilor si vremii reci. Scumpirile, si ele hodoronc – tronc, au venit in acelasi timp. Cu gazele, cu lumina, cu benzina, cu energia, cu melancolia verii duse si a preturilor mici. Bineinteles, acum la mare cad preturile. La hoteluri, la costume de baie, la tot ce vrei. Vremuri de sindicalisti si pensionari. Dar pontul acestei schimbari radicale e altundeva. In politica. Personajele noastre din partide si parlament s-au grabit sa nu intirzie. Prima veste. PSD a ramas fara Antena 1, si partidul ei. Mezalianta facuta in 2000 a ajuns la capat de drum. PUR vrea sa sara pragul electoral si sa mearga pe picioare proprii prin meandrele politikiei romanesti. Nici o sansa, e o aventura. Mai devreme sau mai tirziu se va varsa intr-un vas mai mare. Poate PNL. Dar PSD are probleme nemaiavind la dispozitie un post de televiziune atit de popular ca Antena 1. Si tocmai acum cind – cum spune domnul Agathon, ca sa citez din clasici – „sintem in precampanie“. Pe unde va mai trece mesajul? Cum se va mai umple micul ecran de comunicatele oficiale, de taieri de panglici? Cineva a sarit din barca, flota se micsoreaza. Dar ramin altii, inca fideli, gata sa serveasca patria. Cum la UDMR se intimpla tot felul de lucruri, PSD se vede inainte de alegeri in situatia cea mai dificila din ultimii trei ani. Chiar daca tensiunea dintre Cotroceni si Victoria s-a mai stins. Si cu forte unite, campania poate fi atacata fara emotii. Dar emotiile deja sint prezente, ca sa nu zic „nervozitate“.

Sursa ei majora este insa in alta parte. In alianta care se prefigureaza intre PNL si PD. E singurul scenariu in care PSD chiar ar fi amenintat sa piarda puterea. Daca la un tandem Stolojan-Basescu se adauga agentii electorali saracie, coruptie, promisiuni neonorate, dar, mai ales, eroziunea obisnuita a unei guvernari dupa patru ani, vedem ca se cam incinge tarita. Daca acei doi lideri cu credibilitate maxima pe piata politica romaneasca vor lucra impreuna, pot contrabalansa o formula Nastase-Geoana (chiar daca are sustinerea lui Ion Iliescu, marele aducator de voturi). Trebuie spus insa ca PNL-PD merg greu spre o formula comuna. De un an, de cind a aparut ideea, nu au facut practic nimic pentru a se apropia. Vagi declaratii, prudente prostesti, in lipsa altui scenariu. O ezitare care lasa urme in electorat. Ele par mai interesate mai mult sa se inghesuie pe liste, de cine va fi prim-ministru. Parca aud iar „algoritm“. Miroase a CDR cumva? E vreun individ gen Emil Constantinescu prin preajma? Daca da, respectivii domni din opozitie se pot duce la culcare. Au pierdut deja alegerile. Ar fi cazul sa ne spuna ce solutii vad ei pentru Romania. Ce vor face asadar la guvernare. Poate pentru ca habar nu au. Sau au habar, dar nu sint interesati decit de posturile lor in pregatire, deputat, senator, ministru. Poate au si pus ochii pe niste afaceri, pe niste sinecuri pentru rude. Poate au de gind ca si CDR&Constantinescu sa vina cu povesti, cu promisiuni si alte minciunele, acadele. Sper sa ma insel.

Realizarea unei alternative serioase la putere este necesara. E spre binele tuturor. Ne-ar apropia de Occident, de tipul de politica vest-european. Dezechilibrele de acum au dus la un climat toxic, sufocant, in societatea romaneasca. Paradoxal, si PSD a avut si are probleme din cauza slabiciunii opozitiei. Valul de coruptie a crescut natural, atunci cind resursele sint intr-o singura parte. Mass-media, si ele, au avut de suferit. Reforma a mers mult mai limitat si mai incet decit ar fi mers intr-un mediu dinamic. Afacerile, la fel, au fost viciate de aceste dezechilibre. Trebuie sa ne asteptam, daca PNL si PD vor ajunge la o intelegere, toamna asta, la o schimbare (nu la o rasturnare) a raportului de forte, la o inviorare a scenei politice. Efectul va fi o relaxare a atmosferei din societatea romaneasca. In beneficiul tuturor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS