16.6 C
Craiova
miercuri, 1 mai, 2024

E nevoie de bani!

Lupta de clasa se ascute, am aflat in saptamina care a trecut. Premierul a spus in teleconferinta de vineri dimineata ca activitatea guvernului va fi legata direct, in anul care urmeaza, de campania electorala. Cred ca la asta nu mai e nimic de adaugat. Noua formula guvernamentala are ca prioritate absoluta cistigarea alegerilor din 2004. Totul este subordonat acestei tinte. Este guvernul celor 500 de zile. Contractul cu Romania isi propunea totul in numai 200 de zile si, cum s-a vazut, s-a ales praful. Pentru politicienii prudenti, asemenea date terminus e mai bine sa nu fie folosite. Ca sa nu vina electoratul sa iti aminteasca ce ai promis. Constantinescu si baietii lui au patit-o pe tema asta. De data asta e mai simplu. Cistigarea alegerilor e numarul 1, incheierea negocierilor cu UE- numarul 2. Ca dispozitivul de campanie e deja in teren, ca un stat major, se vede in trecerea lui Cozminca nou presedinte executiv, si a lui Agathon, omul cu palmierii si Dracula, la sediul PSD.

Avem tot felul de stiri care ne arata ca se pregateste de pe acum batalia finala. Ministrul de finante deja a comunicat un deficit bugetar mult mai mare decit era anuntat, 3,7 %. Asta inseamna ca se creeaza fonduri speciale pentru obisnuita mituire a electoratului in anul care vine. Beti si va bucurati, mincati bine! Ceva- ceva tot se va da. Lumea trebuie sa ajunga la urne multumita. Si acum nu prea are motive sa fie. Dar e timp sa isi schimbe dispozitia. Iarna viitoare vom avea caldura mai ieftina, pentru ca se vor face rezerve din timp. Rusia ne va vinde gaze destule, nota de plata nu va fi prea mare la intretinere, pentru ca statul va acoperi multe diferente la pret. Indiferent daca alegerile sint in octombrie 2004 si martie 2005, sau toate o data, in toamna 2004 – cum ii bate gindul acum pe politicienii nostri, indiferent de culoare, cuprinsi de panica – tot trebuie sa se bage bani zdraveni pentru a mitui cit de cit capul de locuitor. El o duce mai prost ca in 2000, iar sanatatea, educatia, pensiile merg cum merg. Adica in jos.

Un alt anunt imi aduce aminte ca ne pregatim de alegeri. Povestea cu autostrazile. Se descopera acum ca avem doar 100 km de asa ceva. Si asta ca niste vestigii de pe vremea lui Ceausescu. Am ajuns de risul Europei. Tot e acum la moda contraversa iscata in jurul lui Berlusconi. Cind s-a prabusit acum zece ani clasa politica italiana, moment care a permis ascensiunea lui Berlusconi, marile afaceri ale partidelor erau legate de sosele, autostrazi si constructii. Imi suna asadar foarte cunoscut acest apel…Vin alegerile, e clar. Si e nevoie mare de bani. O parte de bani merg la partid, la staff-urile de campanie. Televiziunile se vor salva acum pe seama partidelor. Cine va da mai mult va fi vazut mai bine. Drumurile candidatilor, turneele entuziaste, cu majorete, baloane, bannere, multimi frenetice, costa si ele al dracului de mult. Mai sint afisele, unde candidatul ne este aratat ca un star de cinema, color, din prim plan. Mai sint si clipurile publicitare care ne siciie cite 30 de secunde. Toate astea vor costa o avere. Poti sa te lasi la mina sponsorilor ocazionali sau a clientilor care spera si ei un gheseft, o esalonare, ceva? Mai sint si baronii din partid, si ei vor cotiza din greu. Dar tot e mai bine sa te pui la adapost din timp. Ceea ce se si intimpla, cum am vazut. Prevazator, PSD isi ia masuri.

Partidele dorm, si chiar daca nu ar dormi, tot nu ar avea atitea resurse. Ele se gindesc totusi nostalgice, dar fara un temei, ca au o sansa. In 1996 si 2000, puterea a pierdut. Opozitia a cistigat. S-ar putea oare intimpla asta si acum? Slabe sperante. Opozitia a ramas la un amatorism de nevindecat. De partea cealalta e parca ceva mai mult profesionalism. Dovada, au inceput deja pregatirile pentru la anul. Opozitia, mi-e teama, se va trezi abia dupa alegeri. Liderii ei se preocupa pentru 2004 doar de propriile persoane, sa isi asigure locuri pentru ei in parlament. De soarta partidelor lor nu se preocupa. Nu mai vorbesc de electorat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS