9.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiPavel Badea si „Generatia de aur“

Pavel Badea si „Generatia de aur“

Meciul din Cotroceni a fost cistigat, fara discutie, de doi oameni: Sorin Cirtu si Pavel Badea. Daca primul a demonstrat inca o data ca ramine un tactician desavirsit (in ’94, Anghel Iordanescu spunea: „Cirtu este poate cel mai «doxat» antrenor roman, «citeste» ca nimeni altul adversarii!“), „Badita“ a gestionat in folosul echipei conflictul mai vechi pe care il are cu Dan Petrescu.

Ieri, in cronica meciului din Cotroceni, v-am rezumat istoria „razboiului“ Badea – Dan Petrescu, dar, dezvoltata, povestea este mult mai interesanta.

Deci, totul a inceput la meciul „U“ Craiova – Steaua, disputat in primavara lui ’90. Partida a fost cistigata de olteni intr-o maniera entuziasmanta, iar duelurile din teren au fost aspre. Bica, spre exemplu, l-a marcat la singe pe Gica Hagi (cu care era prieten!), machidonul clacind nervos si fiind eliminat de pe teren. La un moment dat, insa, Badea si Dan Petrescu au bagat reciproc alunecare la o minge si stelistul s-a ales cu o fractura. „Bursucul“, proaspat titular in echipa reprezentativa, nu a crezut niciodata ca Badea i-a provocat accidentarea fara intentie si a cautat sa se razbune apoi in permanenta pe oltean, considerind ca din cauza acestuia a pierdut turneul final al CM din 1990.

Este adevarat, Badea a suportat apoi multe nedreptati, Petrescu demonstrindu-i practic ca nu o sa-l ierte nici in mormint. Devenit rapid unul dintre liderii grupului care se va intitula apoi „Generatia de aur“, Dan Petrescu a avut – alaturi de Hagi, Gica Popescu si Lupescu – o influenta considerabila la lot, prin filtrul nucleului reprezentativei anilor ’90 trecind chiar si selectionarile.

Astfel, Badea a pierdut multe convocari, dar de fiecare data a inteles cine ii facea probleme. Mai mult, prin ’93, cind Dinu l-a chemat de la Lausanne, conflictul dintre „Badita“ si Dan Petrescu a reizbucnit violent la un banal joc-scoala disputat in cantonament. La o faza, „Bursucul“ l-a luat cu fulgi cu tot pe oltean, iar „Badita“, nervos ca Petrescu intentionase de fapt sa-i faca glezna praf, a sarit la bataie. „Cocosii“ au fost cu greu despartiti, fiind nevoie chiar de interventia lui Mircea Sandu, dar Badea si-a dat seama atunci ca nu va fi agreat niciodata de amicii lui Dan Petrescu din echipa. Cam la fel s-a intimplat cu Lupu si cu Ioan Timofte, alti doi superjucatori care, din diferite motive, nu au fost acceptati de „Generatia de aur“.

Din fericire pentru noi, Dan Petrescu si-a dat acum arama pe fata chiar in public. Versat, „Badita“ l-a citit inca de la incalzire ca nu l-a iertat si apoi, vreun sfert de ora, l-a invitat practic sa „explodeze“. Sicanat la meserie, o chestie la care doar marii jucatori se pricep (citeam undeva ca la finala CM din ’74, Berti Vogts l-a gidilat tot timpul pe olandezul Rep, stiind ca acesta nu suporta), Dan Petrescu nu a rezistat miercuri seara decit pina in minutul 35. Atunci, „Bursucul“ i-a expediat lui Badea un croseu napraznic si a vazut urgent cartonasul rosu. In cazul capitanului oltean, a fost probabil prima oara in viata cind s-a bucurat ca a primit un pumn. Din acel moment, meciul a fost luat pe cont propriu de Universitatea. L-am cistigat, iar Badea, chiar daca avea nasul putin turtit, a plecat in viteza spre Chisinau, acolo unde isi va sustine doctoratul in economie. Bafta, „Badita“, si pentru tot ce ai facut miercuri in Cotroceni iti spunem doar atit: „Jos palaria, doctore!“

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS