27.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024

Interese

Cred ca guvernul Nastase are cea mai dificila ora a sa de cind a venit la putere in decembrie 2000. Nu trebuie sa ne gindim ca s-ar afla neaparat in dificultate. Ar fi prea mult. Cabinetul Nastase are inca o marja de manevra considerabila. Normal insa, dupa doi ani, uzura incepe sa se simta. Se vede lejer in sondaje ca sustinerea la populatie scade. Tensiunile se acumuleaza pe mai multe fronturi. O incercare a reusit sa o treaca lunea trecuta. Motiunea de cenzura a cazut. Pachetul de legi anticoruptie a trecut. Guvernul a ramas in picioare. Cine s-a asteptat la un vot impotriva din partea unor parlamentari PSD care nu l-ar iubi prea tare pe Nastase si ar visa la alt cabinet s-au inselat. La PSD nu a fost nici o defectiune. Gaselnita motiunii a fost insa alianta ad-hoc intre PRM, PNL si PD. PNL si PD nu au cistigat nimic prin asta, dar Corneliu Vadim Tudor si PRM da. In plus, el s-a vazut legitimat de cele doua partide democratice si instalat drept cap al opozitiei, ca singur sef de partid neguvernamental aflat in parlament. Liderul PRM a avut ocazia sa se vada multe minute la TVR1. In rest, din toata tevatura a ramas doar replica lui Nastase referitoare la oua. Dezbaterea a evitat sa atinga fondul chestiunii: coruptia. Era si de asteptat. Politicosi intre ei, politicienii nostri s-au abtinut sa vorbeasca despre funie in casa spinzuratului.

O alta presiune vine dinspre sindicate. Disponibilizarile au trezit din adormire muncitorii. Pactul social nu are valabilitate cind mii de oameni simt ca sint pe cale sa isi piarda locurile de munca. Cum reforma si-a rupt dintii mereu in gardurile intreprinderilor, sa vedem ce se intimpla acum.

Cine va avea cistig de cauza? Guvernul care incearca sa multumeasca FMI-ul si sa mai reduca din pierderi? Muncitorii care protesteaza, uneori in forme violente? Distractia lor preferata e de la o vreme sa ocupe soselele, drumurile. Fara sa se sesizeze cineva ca s-ar intimpla ceva grav si ilegal. Guvernul are si alta problema cu sindicatele. Vin alegerile totusi si cineva contabilizeaza. Va risca Nastase, si sef de partid, sa piarda voturi?

Voturi sigur pierde cu actuala criza din sanatate. Sistemul este mult subfinantat. Reforma a mers in zigzag, cu jumatati de masura, cu decizii hotarite si retrageri pripite. Fiecare are in casa macar unul care depinde de spitale, farmacii, medici, medicamente. Impactul crizei este mare. Nu numai ca a creat o stare de spirit proasta, dar are si efecte electorale durabile. Sondajele vor arata curind acest lucru. Prudenta ar trebui sa ii indemne pe membrii guvernului sa gaseasca banii necesari ameliorarii urgente a sistemului. Daca nu de dragul celor care bat la poarta spitalelor si sint trimisi acasa sau al celor care fac cozi la farmacii, macar pentru propriul lor interes. Poate asa vor auzi si vor indrepta cit de cit lucrurile.

Tocmai in aceasta saptamina dificila pentru cabinet a venit de la Washington DC raportul cu privire la situatia drepturilor omului. Si Romania apare in raport, fireste. Si nu cu note bune. A fost un dus rece. Autoritatile, ca de obicei, au negat, apoi au atacat raportul ca ar fi prea general. De fapt, nu e deloc general. Se dau destule cazuri concrete, nume etc. Cind aud asta, autoritatile raspund ca ar fi niste exceptii etc. Extrem de neserioasa atitudine. Noi stim ca lucrurile stau chiar mai rau. Politia bate, nimic nou. Coruptia ne-a fost semnalata de multe organisme internationale. Mass-media nu lasa sa treaca o zi de la Dumnezeu fara sa faca noi dezvaluiri. Etc. Amestecul politicului in justitie nu e, de asemenea, o noutate. A fost semnalat si de ultimul raport de tara UE. Etc. Totusi, autoritatile s-au sifonat. Au parut luate prin surprindere. Asta pentru ca in ultima vreme au primit note bune cam peste tot din exterior.

Una peste alta, a fost o saptamina fierbinte pentru guvern. Si nu este ultima. E de asteptat ca, toata primavara asta, guvernul sa fie confruntat cu probleme dificile. Pentru omul de rind, Irakul e un pod prea indepartat. Alegerile se cistiga si se pierd acasa. Si vrem, nu vrem, politicienii incep sa priveasca spre alegeri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS