16.2 C
Craiova
vineri, 3 mai, 2024
Știri de ultima orăOpiniiProblema importanta pentru Romania ramine coruptia

Problema importanta pentru Romania ramine coruptia

Presedintele Parlamentului European, Patrick Cox, le-a declarat ieri ziaristilor romani ca o problema importanta pentru Romania ramine, deocamdata, coruptia. Cox a subliniat ca fenomenul coruptiei este o problema despre care a discutat cu autoritatile romane in timpul vizitei de doua zile pe care a facut-o, saptamina trecuta, la Bucuresti. Pe aceasta tema exista un dialog intens intre Romania si Comisia Europeana. Este foarte clar ca raportul de tara al CE privind Romania, din acest an, sublinia, „intr-un limbaj diplomatic“, faptul ca problema coruptiei este „foarte serioasa“.

„Acest lucru ar trebui sa reprezinte un semnal de alarma pentru autoritatile romane si trebuie luate masuri in acest sens“, a aratat Cox. Acesta a salutat iminenta primire a Romaniei in NATO, la Summit-ul de la Praga, dar a subliniat ca UE si NATO sint doua organizatii separate si nu exista legatura directa intre ele. Admiterea in NATO constituie un semnal pozitiv ca lucrurile merg intr-o directie buna in Romania si ca in sud-estul Europei exista o noua alianta strategica. Aceasta se va extinde si in alte domenii politice, dar admiterea in NATO nu are nici o legatura cu pregatirea pentru UE, sustine Cox.

In ceea ce priveste dezbaterea de astazi, care va avea loc la Parlamentul European, privind extinderea UE, Cox spune ca invitarea parlamentarilor din statele candidate, inclusiv din Romania si Bulgaria, reprezinta o dovada de parteneriat si solidaritate. Pentru prima oara, parlamentarii din statele candidate la UE pot sa-si exprime opiniile legate de raportul Comisiei Europene asupra fiecarei tari, spune Patrick Cox. El a amintit, ceea ce a declarat si la Bucuresti, ca procesul de extindere a UE este ireversibil si presupune aceleasi conditii pentru toti. Cox a afirmat ca, personal, ar dori ca UE sa mentioneze data aderarii pentru Romania si Bulgaria – anul 2007 – ca o „ancora“, care sa incurajeze schimbarile necesare in aceste doua state care nu vor fi primite in primul val al aderarii, in 2004.

„Romania va trebui insa sa fie pregatita“, a mai spus oficialul european. Cox este de parere ca prezenta la Parlamentul European este o oportunitate pentru cei 50 de parlamentari din cele doua tari, care vor sosi aici, de „a-si face treaba“. „Ei nu au venit aici in vizita de protocol. Este o oportunitate politica pentru ei de a-si convinge colegii din grupurile politice carora le apartin, de a-i intreba inainte de Summit-ul de la Copenhaga care va avea loc in decembrie. Ii pot intreba si pe presedintele in exercitiu al UE, premierul danez, Andreas Fogh Rasmussen, si pe presedintele Comisiei Europene, Romano Prodi, care participa la aceste dezbateri“, a conchis Cox.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS