25.6 C
Craiova
duminică, 27 iulie, 2025

.ESCU (1)

O comparatie a destinului politic al celor doi presedinti ESCU, Iliescu si Constantinescu, e interesanta. S-o luam pe rind. Iliescu este un vechi aparatcik, scos de la naftalina, dupa ce a intrat din dizgratia lui Ceausescu, de revolutia din 1989. Agreat de oamenii vechilor structuri, ceea ce era decisiv in acel decembrie, el devine nr.1. Iliescu este omul tranzitiei. El insusi, ca lider politic, a tranzitat de la niste convingeri la altele. A fost intii de toate, in traditia bolsevica, omul determinat sa confiste puterea cu orice pret, in 1990. Asta a si dus la mineriade. Conform lui Lenin, esentiala intr-o revolutie este puterea.

Restul este detaliu. Iliescu a fost cel mai determinat in acea perioada sa nu cedeze puterea, sa nu o imparta cu nimeni. A fost cel mai antrenat si cel mai bine pozitionat strategic in 1990.

2. A venit apoi vremea politicii propriu-zise. Si in aceasta zona, el a trecut de la convingeri comuniste de tip perestroikist la vederi mai largi. El a devenit un social – democrat aflat la stinga acestui curent, un socialist, de fapt. Intelege mai bine acum ce este piata, ce inseamna proprietatea privata, lucruri pe care acum zece ani nu le intelegea. Intr-o conversatie pe care am avut-o la jumatatea anilor ’90, manifesta fara retineri opinii antioccidentale cu argumentul ca Occidentul ne-a tradat intotdeauna. Cauta inca un mijloc intre capitalism si comunism.

Iliescu s-a schimbat intre timp. Mediul politic extern a exercitat presiuni mari asupra lui. Fara o doza de oportunism, capacitatea de a te adapta imprejurarilor, cariera unui politician e spulberata. Esecul din 1996 a jucat si el un rol in aceasta schimbare. Primul mandat prezidential al lui Iliescu a fost unul al intirzierilor, tatonarilor. Perioada asta ne-a facut sa raminem azi pe dinafara UE si sa pierdem multe trenuri. Tara s-a miscat in ritmul in care Iliescu a putut sa inteleaga ce este de facut. Fondul lui conservator a jucat un mare rol. Si, chiar daca ar fi vrut sa miste lucrurile mai repede in directia cea buna (UE, NATO, capitalism), succesul nu ar fi fost garantat. Nici un politician roman nu a riscat in acesti aproape 13 ani sa devina nepopular. Din cauza asta, ritmul reformei a fost foarte incet. Ceea ce nu s-a intimplat in Polonia, Ungaria, Cehia. Anii ’90-’96 au fost decisivi pentru intirzierea Romaniei in tranzitie.

Iliescu in opozitie a fost inceputul schimbarii sale. In 1996 a recunoscut esecul si s-a retras pasnic de la putere. A contat mult atitudinea sa de atunci. Iliescu a ramas sef al PDSR si a contribuit la refacerea partidului. Nu si-a pierdut capul, cum se intimpla dupa alegeri ratate. Partidul era slab si nimeni nu ii dadea sanse de a reveni la putere. Sa vezi un lider comunist trecut in opozitie, dupa reguli democratice, a fost un punct de cotitura. Faptul ca PDSR a ramas cu acelasi sef, care a asigurat ordinea retragerii si apoi refacerea partidului, a contat.

In 2000, Iliescu revine ca presedinte, dupa o clara victorie in alegeri. Acest mandat este diferit. Iliescu pare preocupat sa lase o buna imagine in istorie. Anii 1990-2004 sint totusi anii in care a jucat rolul cel mai influent. Cum nu mai poate candida, este mult mai relaxat. Tensiunea exercitata de dorinta de a fi reales a disparut. El poate acum sa il invite pe regele Mihai in tara, ca sa dau un exemplu. El vede acum integrarea Romaniei in lumea occidentala ca absolut necesara, ceea ce nu credea pina in 1996. Etc. In chestiunea proprietatii private, Iliescu si-a revizuit atitudinea. El reuseste sa ia atitudine impotriva derapajelor autoritariste ale lui Nastase sau impotriva fenomenelor de coruptie.

Ultima disputa este cea legata de rolul pe care il va juca dupa ce se va retrage de la Cotroceni. Pe Iliescu il preocupa cum va iesi de la presedintie. El are in minte penibilul sfirsit al lui Constantinescu. Vrea sa isi incheie mandatul neted, dupa ce a dus Romania intr-un anumit punct, in pragul UE si in NATO. In plus, a anuntat ca isi va continua cariera politica, nu va iesi la pensie sa isi scrie amintirile. Doreste sa preia sefia PSD. E de vazut cum se va incheia acest episod, inca neclar.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS