25.6 C
Craiova
duminică, 27 iulie, 2025
Știri de ultima orăOpiniiO discutie bizantina

O discutie bizantina

Nu e deloc greu de inteles de ce se tem partidele din Opozitie, toate, de devansarea alegerilor. Daca va reusi sa impuna alegeri anticipate, fie obtinand de la Ion Iliescu, prin negocieri de culise, sa nu se mai opuna, fie fortand in timp util revizuirea Constitutiei, PSD va preveni prabusirea in sondaje, previzibila pentru 2004, si va merge la urne cu laurii succesului de la Praga. Cine va mai sta sa cantareasca evolutia evenimentelor, pentru a vedea ca nu guvernul Nastase ne duce in NATO, ci Marea Neagra, mai exact interesul geostrategic al americanilor dupa 11 septembrie? Sampania se va bea in onoarea PSD, care nu va pierde prilejul sa stoarca din reusita aderarii la NATO – o veche dorinta a romanilor – toate beneficiile electorale posibile. De aceea, inclusiv PRM a sfarsit prin a se pronunta contra alegerilor anticipate, renuntand la bravadele de pana acum. UDMR, in ciuda aliantei sale cu PSD din parlament, inclina, de asemenea, sa zica „nu“. Motivul e simplu. Un PSD care ar fi majoritar nu s-ar mai grabi, ca pana acum, sa-i satisfaca dorintele.

In ce-i priveste pe liberali si pe democrati, rationamentul e si mai usor de facut. In PNL abia s-a stins furia „razboiului civil“ dintre tabara lui Patriciu si tabara lui Stoica, „razboi“ terminat conform zicalei „cand doi se cearta, al treilea castiga“. Inca nu e sigur daca „pacea“ instaurata dupa alegerea lui Stolojan va reusi sa scoata PNL din situatia de „partid secundar“ (cu o traditie ilustra si cu un prezent mediocru) si, mai ales, daca romanii sunt dispusi sa vada in liberali o alternativa la PSD. In partidul d-lui Basescu, exista tensiuni interne care rabufnesc, deocamdata, in miscari seismice de mica amplitudine, dar nimeni nu poate garanta ca oportunismul nu va impinge diversi „curenti“ din PD spre balta plina de peste gras unde pescuieste PSD. Nu-i exclus sa-i vedem si pe altii tulind-o spre PSD, cu principii cu tot, cum au facut Simona Marinescu si fostul purtator de vorbe din PD, pe vremea lui Roman, Cristian Dumitrescu. In plus, falia dintre Traian Basescu si restul partidului, vizibila si cand e vorba de popularitate, nu pare deloc sa dispara. Si nu vad cu ce s-ar putea umple in viitorul apropiat.

Dar nici un partid din Opozitie nu se opune devansarii alegerilor invocand propriile slabiciuni sau interese. Toate fac apel la explicatii „patriotice“. La randul ei, presa e tentata sa devieze agitatia pe tema anticipatelor spre conflictul dintre Palatul Cotroceni si Palatul Victoria, hamletizand cu ochii la Ion Iliescu: va fi sau nu va fi pana la capat contra? Asta face ca dezbaterea care s-a aprins dupa ce PSD a recunoscut, formal, ca doreste un scrutin inainte de 2004 sa aiba un caracter intru totul bizantin. Nimeni nu trece de „coaja“ problemei.

Fireste, nici PSD. Caci PSD nu vine sa spuna: Vrem alegeri anticipate din motive egoiste. Ne temem ca, in 2004, sondajele vor arata neplacut pentru noi. Or, vrem neaparat sa ne asiguram inca patru ani la putere, pana in 2007, si, daca va fi posibil, chiar mai mult. Dar ce partid ar avea, oare, cinismul de a fi sincer? Ce politician ar recunoaste ca se gandeste in primul rand la foloasele personale, la ce mai trebuie rotunjit ori legalizat in averea sa? Explicatia pe care o da PSD dorintei de a devansa alegerile e, bineinteles, patriotica, impusa de interesul national. Toate marimile din PSD au primit instructiuni sa povesteasca pe la televiziunile unde merg ca buna gestionare a integrarii in Uniunea Europeana cere sa avem la sfarsitul lui 2003 un guvern care sa stea in fotolii pana in 2007, cand ar urma sa bem sampanie la Bruxelles.

PSD ezita sa discute despre viitorul politic al lui Ion Iliescu, desi banuiesc ca, in discutii restranse, subiectul a fost abordat. Si evita sa se refere la mijloacele concrete prin care ar putea incerca sa forteze devansarea scrutinului legislativ, in caz ca Iliescu se va impotrivi in continuare si nici un partid, in afara de PUR, nu se va alatura partidului de guvernamant. Dar, dupa parerea mea, adevaratele probleme delicate, de natura sa puna intr-o lumina defavorabila ideea alegerilor anticipate, sunt altele. Voi reveni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS