Procesul de extindere a Uniunii Europene este ireversibil si include Romania, a afirmat ieri presedintele Parlamentului European, Pat Cox, in cadrul unui discurs rostit in fata plenului reunit al celor doua Camere ale parlamentului.
„Acest proces este ireversibil, va include si aceasta Europa este destinul dumneavoastra“, a spus Cox, subliniind sprijinul personal pe care il acorda aderarii Romaniei la UE, el nefiind mandatat sa exprime un punct de vedere al Parlamentului European pina saptamina viitoare, cind in cadrul acestui for se vor discuta rapoartele Comisiei Europene.
Cox a aratat ca sustine „puternic“ sprijinul financiar pe care Romania trebuie sa-l primeasca in perioada 2004-2006.
„Nu vreau ca Romania sa ramina in spate, ci sa creasca ritmul si as dori ca la Copenhaga sa se stabileasca acest lucru foarte clar. Istoria v-a jefuit tara, dupa cel de-al doilea razboi mondial, de locul pe care l-ati fi putut detine in Europa“, a mai spus el, aratind ca Romania are la rindul sau ceva de oferit Europei. El a insistat asupra pozitiei geografice a tarii, sud-estul Europei fiind „un spatiu complex, extrem de important din punct de vedere strategic“.
Pat Cox a dat asigurari ca, atunci cind va adera la UE, Romania va avea dreptul sa aiba de la inceput reprezentanti in Parlamentul European si nimeni altcineva nu-i va ocupa locurile stabilite. Indiferent cind soseste momentul aderarii, se va semna un tratat si, chiar daca ratificarea poate dura, Romania va fi invitata sa trimita 32 de deputati in grupurile parlamentare europene.
„Vom lucra cu dumneavoastra exact in aceleasi conditii ca si cu ceilalti“, a spus el, exprimindu-si convingerea ca al cincilea val al extinderii va include Romania. Potrivit lui Pat Cox, Romania a inregistrat progrese importante, dar mai exista unele lucruri asupra carora trebuie sa se mai lucreze.
El a amintit despre reforma economica, aratind ca este un lucru „indispensabil“ ca autoritatile sa se concentreze asupra acestei probleme. Foarte multe lucruri de facut mai sint in domeniul administratiei publice si in cel al puterii judecatoresti, a subliniat el, aratind ca acestea au nevoie de „integritate si independenta“ si ca trebuie sa se identifice elementele care creeaza probleme, astfel incit acestea sa nu devina „obstacole“.
Din raportul de tara al Comisiei Europene rezulta, de asemenea, ca o problema care provoaca ingrijorare ramine coruptia si a subliniat ca este in interesul tarii ca aceasta imagine sa se schimbe.
In ceea ce priveste Curtea Penala Internationala, Cox a aratat ca Romania are in totalitate dreptul sa ia o decizie nationala, insa ea trebuie sa aiba o pozitie „unificata“ cu cea a Uniunii Europene. El a aratat ca, asa cum Romania se adreseaza Uniunii pentru o serie de probleme de ordin economic, autoritatile de la Bucuresti nu trebuie sa fie surprinse ca si UE roaga sa fie ascultata atunci cind este vorba de o problema in plan european.
„UE este constienta de faptul ca SUA are o serie de preocupari. Noi vrem sa pastram acest instrument si sa asiguram o buna relatie cu colegii din Statele Unite“, a afirmat el.
Procesul de extindere a Uniunii Europene este ireversibil si include Romania
ȘTIRI VIDEO GdS
Ultimele stiri
Toate
- Toate
- Administratie
- Admitere
- Advertoriale
- Afaceri de succes
- Agricultura
- Auto
- Autostrada Olteniei
- Bacalaureat
- Bancuri
- Bani & Afaceri
- Bani Europeni
- Baschet
- Black Friday
- Casa si gradina
- Cultura
- Diete si fitness
- Dolj
- Educatie
- Europa
- Eveniment
- Featured
- Finante
- Fotbal
- Gadgets
- Gaming
- Gazeta mea
- Gorj
- Handbal
- Horoscop
- Imobiliare
- International
- Interviu
- Investigatii
- IT&C
- Local
- Magazin
- Mama si copilul
- Medicina
- Mehedinţi
- Mobile
- National
- Olt
- Oltenia Business
- Opinii
- Politica
- Publireportaj
- Razboi Ucraina
- Retete culinare
- Sanatate
- Sport
- Stiri mondene
- Tehnologie
- Tenis
- Vacante si calatorii
- Vâlcea
- Viata sanatoasa
- Volei