27.9 C
Craiova
miercuri, 23 iulie, 2025
Știri de ultima orăOpiniiVom avea alegeri anticipate?

Vom avea alegeri anticipate?

Chiar si Serban Mihailescu, care, de obicei, are preocupari mai prozaice, se aseaza, vad, pe trepiedul Pythiei, daca-l prinde, cumva, liber, bolborosind, oracular, ceva despre „alegeri anticipate“ in 2003. Nu mai vorbesc de Viorel Hrebenciuc, caruia ii displace profund, probabil, sa fie banuit ca tocmai el, cu o frumoasa cariera de eminenta cenusie, n-ar fi la curent cu „secretele zeilor“ (cum ar zice, cu modestia sa caracteristica, dl Nastase). Oricum, asistam, de la o vreme, la o noua varianta de folclor politic, pe tema: vom avea sau nu vom avea alegeri anticipate?

Prima oara, cand s-a vanturat aceasta ipoteza, am crezut ca ea era o gluma, o pirueta retorica a d-lui Nastase sau o mica sperietoare. Daca Opozitia sau aliatul nostru, in parlament, UDMR, ne vor face greutati, PSD are la dispozitie o replica, alegerile anticipate, parea sa avertizeze primul ministru, la limita santajului politic. Ulterior, cand presedintele Iliescu a respins categoric o asemenea perspectiva, afirmand ca nu de un vacarm electoral anticipat are nevoie Romania, am socotit incheiata agitatia care se starnise. In ultimele saptamani, insa, au existat mai multe semnale care au aratat ca, dupa parerea mea, nu e vorba nici de gluma, nici de santaj, nici de balon de incercare. Guvernul Nastase studiaza, se pare, in mod serios ipoteza alegerilor anticipate. Nu spun ca in culise, la Palatul Victoria ori la sediul PSD din Soseaua Kiseleff, s-a luat, deja, o hotarare. Spun doar ca guvernul si o parte, cel putin, dintre liderii PSD iau in calcul ipoteza, din clare interese de putere. Si Adrian Nastase, si, mai nou, Viorel Hrebenciuc, in declaratii mai mult decat stravezii, au lasat sa se inteleaga acelasi lucru: ca, daca nu sunt sigure, alegerile anticipate nu sunt excluse.

Ce anume ma determina sa cred ca un apel la urne, in 2003, nu e o pura fantezie?

In primul rand, ceea ce arata sondajele. In ciuda nemultumirilor populatiei legate de nivelul de trai, aflat in dramatica scadere, procentele cu care e creditat PSD, cand e vorba de optiuni electorale, sunt ridicate. As zice: neverosimil de ridicate, daca le comparam cu cele care reflecta apatia civica, dezgustul de politica sau scepticismul cronic cu care multi romani se refera la directia de mers. Fireste, la aceasta evidenta „neverosimila“ concura trei factori. PSD a reusit cateva lovituri de imagine, cum ar fi anularea vizelor sau relatiile ameliorate cu FMI. Apoi, Opozitia e, in continuare, neconvingatoare, anemica, intr-o fierbere sterila, pe care m-am grabit, poate, s-o consider „inviorare“. Pur si simplu, nu exista, la aceasta ora, o alternativa serioasa. In fine, asteptarea unui eventual succes la Praga, legat de aderarea noastra la NATO, aduce si ea unele dividende electorale, presupun.

In al doilea rand, nu e prea greu de prevazut ca starea de confort electoral de care se bucura in prezent PSD nu e fara limite si fara riscuri. E de asteptat o iarna dificila, cu note de plata greu suportabile la lumina si caldura. Plus preturile care nu dau deloc semne de relaxare. Dimpotriva. Si nu le trebuie prea multa luciditate celor aflati la guvernare ca sa ajunga la concluzia ca, oricat s-ar parfuma mizeria, prin operatiuni de imagine, ea ramane mizerie. Incat de prin primavara viitoare, e posibil ca sondajele sa inceapa sa arate altfel, indicand un reflux al popularitatii PSD, scutit deocamdata de migrene, dar nu de angoase. Mituirea electoratului, prin masuri populiste, va fi din ce in ce mai dificila, iar reforma, impusa de obligatiile legate de integrare, nu va putea fi tergiversata la nesfarsit. Si va avea costuri electorale din ce in ce mai ridicate, probabil.

In al treilea rand, aducerea alegerilor mai devreme ar gasi Opozitia nepregatita. PSD observa ceea ce observam si noi: ca partidele din opozitie, parlamentare si neparlamentare, nu sunt dispuse, inca, sa depaseasca vanitatile si flecarelile pe teme doctrinare, pentru a iesi din impasul actual. Si ar vrea sa profite de asta. Inca un motiv pentru a crede ca nu e imposibil sa fim chemati la urne mai devreme de 2004.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS