Din 11 septembrie 2001, lumea este altfel. Un atac scos din mintea unui dement a prabusit sub loviturile a doua avioane sinucigase blocurile turn Gemenii din New York. Pare un scenariu stiintifico-fantastic si acum, la un an dupa ce lucrurile s-au mai linistit. Morti, raniti, America in panica. O lume intreaga halucinata, nevenindu-i sa creada ce se intimpla. Totul pare si este un cosmar. Se poate vorbi de America inainte de 11 septembrie 2001 si de America de dupa 11 septembrie 2001. Istoria se scrie si astfel.
De atunci, lucrurile s-au schimbat mult. Un razboi antiterorist pare ca nu se mai termina. Osama bin Laden inca nu a fost capturat. Retelele de teroristi continua sa ameninte pretutindeni. Nimeni nu se simte in siguranta, in ciuda unui efort maxim facut de USA si de aliatii sai. Economia americana a dat semne ca se clatina. Toamna trecuta, aeroporturile s-au golit, industria turismului a fost in prag de colaps, magazinele au ramas fara clienti. Efectul atacului putea fi mult mai devastator. Bursa a aratat indici in coborire in mod ingrijorator, spre panica altor piete. Pina la urma, lucrurile au fost tinute sub control. Lumea a rasuflat usurata prin primavara, cind primele rezultate ale acestui efort al poporului american de a-si mentine calmul, de a relua lucrul, de a face sa functioneze normal institutiile s-au aratat. O mare criza a fost astfel prevenita. Efectul atacului din 11 septembrie nu a fost atit de devastator pe cit au calculat atentatorii. Regimurile democratice au continuat sa existe. Apocalipsul nu s-a produs.
Totusi, o intrebare ramine. Retelele Al-Qaida nu sint inca neutralizate. Se asteapta ca in prezent, la un an de la atac, sa loveasca. In ciuda masurilor de siguranta, nimeni nu este linistit. Din cind in cind aflam vesti despre noi arestari, prin Europa sau Statele Unite. Tot felul de suspecti cad in capcanele intinse de serviciile speciale. Dar sefii acestei retele malefice nu sint capturati. Se vorbeste acum de un atac dat de SUA asupra Irakului. Sigur, bazele terorismului trebuie lichidate. Bagdadul a fost identificat ca unul dintre sustinatorii lui. Dar aliatii europeni nu impartasesc determinarea Washington-ului in privinta unui razboi contra lui Saddam Hussein. Declaratiile Casei Albe nu adauga nimic nou, decit ca iminenta atacului se mentine. Numai Tony Blair, aliatul fidel al SUA, sprijina pozitia aceasta. In rest, europenii tac sau se opun. Ca in Germania, de pilda, aflata in plina campanie electorala si unde candidatii resping ideea. Mai ales cancelarul in functie, Gerhardt Schroeder. Coeziunea s-a stricat si era normal. Era normal pentru ca o campanie care se anunta scurta si victorioasa se prelungeste. Europa are probleme politice, alegeri etc. si se vede incurcata de aceasta evolutie. In plus, sint aici, evident, alte interese in zona, mai ales de afaceri. Cine doreste sa isi antagonizeze lumea araba? Solidaritatea din razboiul anti-Irak din 1991 s-a dus. Atunci, si state arabe puternice din regiune, ca Arabia Saudita, dar si ex-URSS au sustinut SUA. Acele vremuri de consens s-au dus. Rusia, China se opun. Lumea araba, la fel. Ce va urma? Nu stie nimeni.
Si situatia Romaniei s-a schimbat mult. Americanii au inteles, in sfirsit, necesitatea unui flanc sud-estic al NATO puternic. Provocarile mari in urmatoarele decade vin dinspre Orientul Mijlociu si Apropiat, din zona caspica. La Praga, aceasta realitate va primi si o decizie adecvata. O largire in forta, cu sapte noi membri. Rezultatul: o consolidare a NATO in flancul sud-est cu Romania si Bulgaria. Ele se alatura Ungariei, Greciei si Turciei in regiune. NATO devine credibil si in aceasta zona. Interesul american ca Romania sa fie printre membri este major. Fara atacul din 11 septembrie, acest interes nu s-ar fi trezit. Nu trebuie ignorata nici reactia prompta a Bucurestiului, care a adus deja beneficii pe planul imaginii noastre externe. La Praga vom fi primiti in NATO, in primul rind datorita noului context mondial, dupa 11 septembrie (care a contat cel mai mult), dar si raspunsului prompt dat de Romania in acele imprejurari tragice.
11 SEPTEMBRIE, UN AN DUPA
ȘTIRI VIDEO GdS
Ultimele stiri
Toate
- Toate
- Administratie
- Admitere
- Advertoriale
- Afaceri de succes
- Agricultura
- Auto
- Autostrada Olteniei
- Bacalaureat
- Bancuri
- Bani & Afaceri
- Bani Europeni
- Baschet
- Black Friday
- Casa si gradina
- Cultura
- Diete si fitness
- Dolj
- Educatie
- Europa
- Eveniment
- Featured
- Finante
- Fotbal
- Gadgets
- Gaming
- Gazeta mea
- Gorj
- Handbal
- Horoscop
- Imobiliare
- International
- Interviu
- Investigatii
- IT&C
- Local
- Magazin
- Mama si copilul
- Medicina
- Mehedinţi
- Mobile
- National
- Olt
- Oltenia Business
- Opinii
- Politica
- Publireportaj
- Razboi Ucraina
- Retete culinare
- Sanatate
- Sport
- Stiri mondene
- Tehnologie
- Tenis
- Vacante si calatorii
- Vâlcea
- Viata sanatoasa
- Volei