13.4 C
Craiova
joi, 9 mai, 2024
Știri de ultima orăOpiniiCurati si putred de saraci

Curati si putred de saraci

Cind dl Iliescu a dat directia „saraci si curati“, cei multi au luat-o de buna. Cei putini au luat-o care incotro, au mirosit banii, cu gindul ca au o singura viata si, oricit de mare ar fi respectul si iubirea de presedinte, brinza-i pe bani. „Saraci, da’ curati“, pentru unii, presupunea ca altii stau cu ochii cit cepele pe tot ce misca, saraci, curati, da’ nu prosti. Cind in democratie tot militarul sovietic a vindut dupa puteri o teava de tun, o senila, un kalasnicov, ce, a disparut armata a paispea? As! A iesit mai puternica. Din pilde-nvata omul.

Citind declaratiile de avere ale primarului Bulucea, pe care Netoiu il banuia a fi unul dintre cei mai bogati barbati din Romania, te rupe plinsul. De la putred de bogat la putred de sarac nu-i decit un pas. Pai Netoiu cu vinurile lui cumpara primaria si prefectura oltenilor, cu tot cu personal. Numai norocul si bunul-simt l-au oprit pe Netoiu sa transfere la Dinamo doar jumatate din Universitatea, fara sa-i ia cu el si pe primarul de Craiova, si pe prefectul de Dolj. Cu averea personala si institutii. Totul e relativ. Ce i se pare bogat lui Netoiu e aproape sarac si curat la Craiova. Dl Bulucea, citim, impinge un pricajit de Fiat din ’67. Din ’67 si pina astazi sint exact 35 de ani. Nici primele Dacii nascute din Renault-uri sanatoase sub ochii francezilor n-au rezistat atit. E drept ca, la vremea lui, Fiatul 1800 era o bijuterie. Dar tabla e tabla, se uzeaza omul, darmite o caroserie! In cazul de fata, nici nu-ti dai seama ce te induioseaza mai mult. Starea precara a averii d-lui Bulucea sau rezistenta Fiatului 1800 trecut cu brio prin totalitarism.

Viceprimarul Craiovei merge cu un Ford Mondeo din ’93 doar in week-end. Pentru ca benzina e scumpa. Adica si lui i se intimpla ce ni se intimpla noua. Secretarea primariei sta mai prost, fara un leu in cont si cu un Cherokee la scara, mai mult asa, din respect pentru sot, fiindca „el avea pasiunea Jeep-urilor“. Secretarul prefecturii are un hirb de Dacie. Si asa mai departe. Eu, personal, ii cred. N-or fi putred de saraci, da’ curati da. Ce tunuri sa dai cu o ruina de Fiat si cu un junghi de Dacia?

V-ati uitat la declaratiile taranistilor? Festival. Parfum. Remes – sase hectare si doua apartamente. Galbeni – 25 de hectare. Sirbu – BMW. Mai deprimat e batrinul Diaconescu – opt hectare de pirloaga.

Cind presedintele scotea acel „sarac, dar curat“, cred ca se referea la suflet, la valorile morale, la ceea ce poate da omul tarii, bugetului, la muntii si vaile noastre. Cel mai bine a fost inteles peste timp de dl Cozmanca. „Am avut vreo trei pogoane de pamint bunicel la Botosani, zice fiul mamei lui Cozmanca, dar de cind cu inundatiile astea, s-au mutat pe baza fenomenului de alunecare de teren citiva kilometri mai la vale si acum trebuie sa umblu cu tot felul de acte ca sa demonstrez ca sint ale mele si sa mi le remorchez inapoi. Norocul meu ca la faza cu remorcatul mi-a promis Miron ca m-ajuta cu niste utilaje. Sa ii fac si lui mama o bucurie, saraca…“.

Curati si putred de saraci. Restul e desertaciune. Restul e Michi Spaga: „Eu nu le am cu fotbalul, dar sint meserias in altele…“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS