13.7 C
Craiova
vineri, 3 mai, 2024
Știri de ultima orăOpiniiInundatiile ofera argumente nesperate sustinatorilor extinderii UE

Inundatiile ofera argumente nesperate sustinatorilor extinderii UE

Inundatiile care au ravasit Europa Occidentala ofera argumente nesperate sustinatorilor extinderii Uniunii, care vad in aceasta o ocazie unica de a-i convinge pe eurosceptici de necesitatea integrarii:

„Catastrofa reprezinta o sansa de a crea o alta imagine a Europei“, a afirmat ministrul german al afacerilor externe, Joschka Fischer, intr-un interviu publicat in editia de luni a saptaminalului Der Spiegel. „Putem demonstra ca aceasta Europa nu se afla doar intr-un Bruxelles indepartat, ci ca poate ajuta si chiar o face in cazuri concrete“, a adaugat ministrul.

Declaratiile vizeaza atit Germania, unde politicienii denunta birocratia europeana, cit si statele care ar putea adera la Uniunea Europeana in 2004. In Polonia si Cehia doar putin mai mult de jumatate dintre cetateni se declara in favoarea integrarii. In Cehia, potrivit unui sondaj efectuat in luna iulie de catre CVVM, proeuropenii domina cu 42 la suta, fata de doar 17 procente reprezentate de eurosceptici, dar 21 la suta dintre persoanele intervievate se declara indecise si 20 la suta dintre cetateni au precizat ca nu vor participa la un referendum privind integrarea in UE. Ministerul de Externe de la Praga considera, la rindul sau, ca inundatiile pot fi un factor de accelerare a integrarii. Presedintele Comisiei Europene, Romano Prodi, s-a intilnit la Berlin cu Gerhard Schroeder si cancelarul austriac, Wolfgang Schuessel, precum si cu doi premieri din statele candidate – Vladimir Spidla (Cehia) si Mikulas Dzurinda (Slovacia) – cu ocazia „summit-ului pentru inundatii“. In ciuda unui sprijin modest – 58 de milioane de euro, fata de doua miliarde, valoarea pierderilor -, primul ajutor financiar acordat joi de Comisie a avut un ecou puternic in presa ceha.

„Aceasta reactie rapida demonstreaza ca nu este vorba de o Comisie Europeana birocratica si rigida, dupa cum afirma euroscepticii“, a declarat Vaclav Havel, facind referire la opozitia parlamentara care se foloseste de chestiunea aderarii europene pentru a cistiga electorat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS