14.2 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiRazvan Theodorescu a vizitat manastirile Schitul Topolnitei si Cerneti

Razvan Theodorescu a vizitat manastirile Schitul Topolnitei si Cerneti

Ministrul culturii si cultelor, academician Razvan Theodorescu, s-a aflat ieri dupa-amiaza in judetul Mehedinti, pentru a observa, la fata locului, modul in care au fost efectuate lucrarile de restaurare si consolidare la manastirile Schitul Topolnitei si Cerneti, care au beneficiat de fonduri din partea ministerului.

Ministrul culturii a sosit in Mehedinti din judetul Gorj, fiind asteptat de subprefectul Constantin Buliga si de alte oficialitati locale. Aflata la 27 de kilometri de municipiul Drobeta Turnu Severin, Manastirea Schitul Topolnitei este atribuita, prin traditie, lui Radu I Voievod, dar inscrisurile vremii o prezinta ca fiind ctitorita de boierii Craiovesti, in secolul XVI, pe locul unei biserici ridicate de Sfintul Cuvios Nicodim. Intre 1645-1646, biserica a fost reconstruita de capitanul Lupu Buliga, picturile murale in fresca, stil bizantin, fiind realizate de Gheorghe Grecul si Dima Romanul, in 1673.

Manastirea avea nevoie urgenta de fonduri pentru lucrari de restaurare-consolidare, iar acestea au fost alocate anul trecut de Ministerul Culturii si Cultelor. Importantul lacas de cult mehedintean este marcat de tabloul Judecata de Apoi, pe fatada de vest, rar intilnit in iconografia Tarii Romanesti. O alta atractie a manastirii este catapeteasma din lemn, ce dateaza din 1762. Fonduri au fost alocate de catre minister si pentru Biserica Sfinta Treime, a fostei Manastiri Cerneti, unde au fost efectuate lucrari de restaurare a picturii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS