12.6 C
Craiova
joi, 9 mai, 2024

Act final

In conformitate cu hotarirea CSAT si cu ordinul ministrului apararii nationale nr. MS 45/2002, privitor la restructurarea Armatei Romane, incepind cu data de 1.07.2002, Comandamentul 3 Operational „Mihai Viteazul“ si structurile subordonate intra in procedura de desfiintare, proces care se va incheia pe 31.08.2002.

Ca structura militara, Comandamentul 3 Operational a preluat traditiile Armatei a 3-a si respectiv ale Corpului 3 Armata, incorporind in compunerea lui, in decursul anilor, elemente valoroase de comanda si conceptie, care au urcat cu demnitate treptele ierarhiei militare. Inaltul profesionalism al corpului de cadre si pregatirea exceptionala a colegilor salariati civili – care s-au identificat intru totul cu interesele institutiei militare – au conferit comandamentului statutul unui organism militar de elita al Armatei Romane.

Asa cum era si firesc, ca reprezentant al celui mai inalt esalon militar in zona Olteniei, Comandamentul 3 Operational a trebuit sa faca fata cu succes tuturor provocarilor de ordin militar si social, specifice procesului de tranzitie, asigurind in acelasi timp echilibrul necesar functionarii intre componentele sale structurale.

Fara indoiala ca necesitatea reducerii efectivelor militare, precum si realizarea unor rapoarte noi intre categoriile de personal au afectat inevitabil si Comandamentul 3 Operational, care a fost prevazut pentru desfiintare.

In aceste conditii, sarcina principala a factorilor de decizie a constat in informarea corecta si oportuna a personalului din subordine si in aplicarea corespunzatoare a masurilor de protectie sociala stabilite la nivelul conducerii MApN.

Asa cum am precizat, informarea permanenta a dat subordonatilor nostri posibilitatea sa-si analizeze propria situatie si sa opteze pentru varianta cea mai buna oferita de actele normative in vigoare.

Astfel, din valorosul corp al ofiterilor, 60%, beneficiind de vechimea necesara si suficienta in serviciu, au solicitat trecerea in rezerva cu drept de pensie, 35% au fost mutati sau urmeaza sa fie mutati in alte structuri, iar 5% au situatia in curs de rezolvare.

Maistrii militari si subofiterii au contribuit activ la asigurarea functionalitatii organismului nostru militar, indeplinindu-si cu pasiune si pricepere atributiile functionale. Din aceasta categorie, 22% au optat pentru trecerea in rezerva in conditiile OG nr. 7/1998, iar 78% au fost sau urmeaza sa fie incadrati in alte unitati militare.

Situatia militarilor angajati pe baza de contract a fost rezolvata prin preluarea acestora de structuri militare din Craiova.

Din pacate insa, categoria salariatilor civili a fost cea mai afectata, transferul neputind fi realizat decit in proportie de 5%, urmind ca si ceilalti sa beneficieze de masurile de protectie sociala prevazute de lege.

Trebuie sa mai precizez, pentru informarea celor interesati, ca tehnica si materialele aflate in dotare vor fi redistribuite altor unitati militare, pe baza ordinelor emise de esaloanele superioare.

Cu ocazia desfiintarii structurii noastre militare va fi predat si sediul institutiei, din str. Amaradiei nr. 48, care va fi ocupat de Comandamentul Brigazii 2 Infanterie Moto „Rovine“.

In final, dorim sa multumim tuturor camarazilor, organelor, organismelor si institutiilor cu care am rezolvat toate problemele si sarcinile care au stat in fata Comandamentului 3 Operational, sa le uram multa sanatate si succes in activitatile lor viitoare.

Nu in ultimul rind, vrem sa multumim presei, care ne-a sprijinit in prezentarea unei imagini cit mai reale si credibile a comandamentului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS