8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Praf

Multa harmalaie pe scena politica. Cocosii se napustesc unul spre altul sa isi ia gitul. Fireste, praful se ridica. Desi se apropie vacanta, alesii neamului vor sa arate in ultima repriza ca mai au resurse. Galeria microbistilor, tifosilor, fanilor, cum vreti sa le ziceti, exulta. Ceva din fervoarea campionatului mondial de fotbal japono-coreean a ajuns si la Bucuresti. Nu e rau deloc. Acalmia a dominat actuala sesiune parlamentara si viata guvernului. In ultimul ceas, ceva-ceva incepe sa miste. Cam ce?

Asistam la derularea unui nou episod al campaniei oficiale impotriva presei. Trecerea prin Senat a Legii dreptului la replica mi-a amintit de un accelerat prin gara de la Tincabesti. A dat un semnal scurt si si-a vazut de drum. Nu tu discutie, nu tu raspunderi. Hodoronc-tronc, una peste ceafa presei. Senatorii PSD au ridicat destele in sus ca la scoala. Mare surpriza, infratiti ca niciodata, PRM si UDMR, vechii dusmani de moarte, au zis „da“, taman ca la Oficiul starii civile. Ca udemeristii s-au metamorfozat in clientela politica si mai ales de afaceri a PSD, treaca, mearga! Dar ce e cu PRM care se dadea partid de opozitie? Ca organizatii internationale au protestat nu s-a observat in Senat. Ca Romania a fost criticata si pina acum pentru limitari ale libertatii de exprimare, n-a contat. Ah, noroc ca vrem sa intram in NATO si UE! Ca sa vezi! Inainte insa, sigur legea va fi abrogata sau macar ignorata. Inca o pagina de ridicol a parlamentarilor romani. Ei se tem atit de tare ca presa le dezvaluie matrapazlicurile ca prefera orice. Chiar sa se faca de ris. Printre cei care au votat o asemenea lege nu exista nici un democrat. Numai dinozauri ai regimului Ceausescu. Ei viseaza nostalgici la cenzura si la politia politica.

Si in PSD se mai intimpla cite ceva. Nastase a tras citeva scatoalce in ultima vreme celor care scot capul in partid. A cazut intii la mijloc Ovidiu Musetescu. Ca, vezi Doamne, sta prost la privatizare. De fapt, sta prost la capitolul Dorina M., fosta sotie a ministrului, omul de incredere al premierului. Afacerile de familie trec usurel in politica. In plus, Musetescu poate servi drept tap ispasitor, cind se vor numara bob cu bob intreprinderile trecute de la stat la particulari. Si nu stam pe roze, ci pe spini la acest capitol. Se apropie o mare remaniere, cam in decembrie. Sa vezi cap de lista pe Musetescu ca prea slab nu va fi o surpriza. Dar tot de familie depinde si asta…

Mai sint si alti plezniti din senin de premier. Mircea Geoana e alt exemplu. Prin sondaje, M.G. incepe sa se ridice cam amenintator. Il secondeaza pe Nastase. Vestea a cazut rau, asa ca ministrul de externe s-a trezit deposedat de Autoritatea Nationala de Securitate, care se afla in ograda sa, dar si fara comertul exterior, trecut lui Eugen Dijmarescu. Ion Iliescu s-a grabit sa se solidarizeze cu Geoana si s-a dus la minister anume pentru asta. Un gest public spectaculos.

Nu numai asupra unor figuri din PSD s-a napustit Nastase. Altul luat la refec a fost Mugur Isarescu. Isarescu este autorul planului de crestere economica soldat cu succes. In timpul guvernarii sale, economia a inceput sa isi revina. Strategia a fost simpla: exporturile folosite ca locomotiva. Sub Nastase, aceasta tendinta nu a facut decit sa continue. Acum cei doi s-au confruntat pe tema exporturilor si a creditelor. Nastase, care pricepe putina economie, a zis sa se apese pedala creditelor, ca sa fie stimulata economia. Isarescu zice: fals! Se va alimenta inflatia si echilibrul macroeconomic se duce de ripa. Isarescu este vechi cunoscut cu Nastase, au fost amindoi in China, dupa Tien An Men, in iulie 1989. Asta in politica nu e un avantaj, dimpotriva. Vechi prieteni devin usor dusmani de nevindecat. Buba e ca Isarescu este pe o lista foarte scurta la Cotroceni (si Stolojan e pe aceeasi lista) pentru a-l inlocui pe Nastase in caz de schimbare de guvern in 2003. Asa ca atacul impotriva lui Isarescu are ratiuni nebanuite. Nu e vorba de o suparare de moment, de o iesire spontana. Sigur, Nastase se enerveaza usor. E temator, ii sare tandara una-doua pentru ca vede amenintari peste tot.

Inainte de vacanta se incinge putin tarita, dar pentru scurta vreme. In doua saptamini, totul va fi uitat. Apoi vine toamna cu Praga.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS