17.9 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiAnalfabetismul lor nu e in zadar

Analfabetismul lor nu e in zadar

Gazeta de Sud constata, dupa o documentare temeinica, un fapt valabil pentru intreaga tara: a crescut abandonul scolar. A crescut proportional cu pretul rechizitelor, al manualelor, in dispretul zicalei „ai carte, ai parte“. „Ai carte, ai parte“ mai este in vigoare doar la partidele de pocher care se joaca cinstit. Ai, n-ai carte, poti sa-ti faci parte daca ai mina buna la bingo, la marea razuiala, la tunuri sau tepe mai mici, dar repetate, daca esti facut pentru lupte cu pitbulii sau mangla in autobuze. O vila se schimba mult mai repede decit se schimba o mentalitate. Ce conteaza daca ai sau nu o diploma? Cite facultati din tara asta nu si-au livrat diplomele unor indivizi fara prejudecati si doar cu gimnaziul la baza? Daca ne amintim de scandalul cu diplomele universitare de la Iasi ar trebui sa ne bucuram ca nici Italia nu sta mai bine, la o adica, de vreme ce citeva sute de macaronari intrau boi in Romania si plecau la fel, dar aureolati de o diploma universitara.

Sa contabilizam si zecii de falsificatori de diplome de liceu si universitare, care au fost arestati dupa ce au umplut societatea de insi cu patalama la mina si cu abandon scolar la baza. Vorba unui cunoscut personaj din perimetrul fotbalului: „Vreti diploma? Imi iau cinci si va inchid gura la toti“. E o exagerare care exprima mersul vremurilor. Stati linistiti cu picioarele in apa calda si numarati analfabetii pricopsiti pe care ii cunoasteti. Un primar din nordul tarii, haios la vorba si intreprinzator in viata, si-a procurat dovada liceului terminat, abia dupa prima luna de mandat. Greseste el sau gresesc ziarele care l-au impins la frauda? Ce vor sa demonstreze toate acestea? Ca vremurile au luat-o mult inaintea timpului. Ca satisfactiile in viata sint compatibile chiar si cu abandonul scolar. Ca trebuie sa fii timpit sa-ti freci coatele in rindul patru, banca de la geam, cind ai atitea mijloace, la doar douazeci de ani, sa-i faci praf palmierii lui Agathon cu un Mercedes SL 500 de 120 de mii de euro.

Bref, unii cu statistica, altii cu foloasele. Ultimii ne lasa in indignarea noastra, ne lasa sa ne infioram de saracia spiritului lor, de abandonul scolar, ei venind cu pildele oneste de analfabeti cu mertane si viloaie, dospite din supersmecherii, din frauda cu alcool de paispe mii. Decit un prost cu diploma pe bune, dar panicat de foame si factura la intretinere – zice analfabetul ajuns – mai bine cinci, sase diplome false dupa un abandon scolar sincer, dar cu mult noroc la scoala vietii.

Dupa cum vedeti, ei – cu ale lor, noi – cu manualele alternative, cu blindul ministru al invatamintului, cu vesnica reforma a examenelor de capacitate si de bac. Doua lumi care evolueaza una pe linga alta. Uneori, lucrurile nu se opresc aici. Norocosii cu diploma isi iau cimpii peste Schengen, pe cind norocosii cu abandon ramin sa asigure generatiile viitoare ca analfabetismul lor n-a fost in zadar.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS