20.6 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăOpiniiDomnul Cozminca lupta cu spaga sau Vocatia mitei

Domnul Cozminca lupta cu spaga sau Vocatia mitei

Cind vine vorba despre coruptie, romanul se repede cu pildele la dosarele grele, desi pe el il frige aproape cotidian spaga data functionarului public. In general vorbind, concetatenii sint tentati sa abordeze subiectul asa cum ar face politica sau ar vorbi despre campionat. Chiar si cind este tepuit in fiecare zi, el filosofeaza adinc. Una-i factura la intretinere, alta-i smecheria nationala a lui Vintu. Injura intretinerea in treacat, dar vorbeste ore intregi despre sistemul bancar. Daca-l asculti, ai zice ca e avizat. Dar pun pariu ca si miine, daca s-ar naste un alt Caritas sau s-ar insinua de undeva un nou FNI, tot s-ar arunca in bazinul in care nu mai inoata nimeni, strigind vesel, ca in Seinfeld: prostii, la o parteee! Ei bine, zilele trecute, sefa Agentiei Nationale a Functionarilor Publici facea aprecierea ca „unii functionari publici au vocatia raului in singe“. Adica n-ai ce sa le faci, toata fiinta lor cere din rasputeri spaga. De la nastere pina ajunge in postul de functionar. Spaga il conduce spre functia publica asa cum adulmeca un copoi urma. Unii se nasc cu gena mitei, asa cum se nasc altii cu ureche muzicala. Opt mii de functionari publici au fost cercetati in 2001 pentru coruptie. Sefa agentiei mentionate facuse marturisirea de mai sus in cunostinta de cauza. Dar ce credeti ca propune domnul Cozminca pentru prevenirea fenomenului? Domnul Cozminca lupta cu genetica mitei, propunind dublarea salariilor functionarilor publici si un cod de conduita pe masura. Ca sa stirpeasca vocatia pomenita, domnul Cozminca se dovedeste neiertator. Dur. Fiara. E o logica in dublarea salariilor, dar spaga e mai mare de cinci, sase ori decit leafa propusa. Mita poate fi triplul salariului domnului Cozminca. Traficul de influenta se face subtire, cu mii de parai. Si apoi, daca vocatia furtisagului e in singe, n-ar trebui incercat cu instrumente ce tin de medicina? De inginerie genetica? Las’ ca poti sa-i bagi si in puscarie cu codul de conduita sub saltea! Las’ ca poti sa-i iei spagile strinse in vile si conturi! Dar asa, dublarea salariului e ca si cum i-ai da un cod de conduita pe stomacul gol.

In vreme ce vocatia functionarului public bolnav incurabil de foloase necuvenite salta cotele coruptiei nationale, prostia si incompetenta functionarilor care iau mici spagi (spagute) lasa urme crincene. La Brasov (si ce-o mai fi prin tara!), 290 de pensionari sint obligati sa inapoieze lunar statului intre patru si opt sute de mii de lei, pentru ca li s-au calculat gresit pensiile de catre un functionar cascat. Functionarului nu i se poate opri mai mult de o treime din salariu, iar Ministerul Muncii nu poate fi solidar cu prostia, adica sa plateasca el timpenia propriului angajat. Ceea ce e corect, pina la urma. Dar de unde sa-i inapoieze si pensionarul de buna- credinta, care crezuse ca i-a pus guvernul mina in cap si i-a marit pensia potrivit cu anii de munca?

Intre hotia si prostia functionarului public, cetateanul onest, mereu sub vremi si spagi, n-are nici o sansa. De-aia prefera sa filosofeze la banii lui Vintu si ce-ar fi facut el daca prindea o rata la FNI.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS