17.9 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024

Spre alegeri?

Printre SOV-uri si Armagedoane, temperatura politica s-a incalzit brusc. Nu doar pentru ca Adrian Nastase a disparut pentru o juma’ de saptamina la New York sa ii lamureasca pe transoceanici cum sta treaba prin Romania. Sta bine, mergem tinta spre NATO. In plus, mediul de afaceri e bun. Asta e versiunea premierului de la Bucuresti. Ramine de vazut cine cumpara marfa asta. Nici proiectul legii cu privire la averile demnitarilor nu a facut mult praf. Nici gaura in cer. Politicienii si suratele lor stiu ca nu se va atinge nimeni de ei. Putina portavoce, conferinte de presa, declaratii oficiale, dar treaba ramine treaba. Ei sint imuni, ce naiba! Legea e pentru fraieri. Si citi bani, Doamne iarta-ma, se vintura prin politica! Cui sa ii lasi? Fraierilor?

Temperatura a fost ridicata de spusele ministrului de interne, cum ca s-ar pune de alegeri anticipate. Punct. O declaratie surpriza. Dar se pot organiza anul acesta? PSD pare decis si tare pe pozitie. Adica virfurile partidului de guvernamint nu se tem de o confruntare electorala. Sondajele il arata sus, sus la parapete. Nici o emotie. PSD ar cistiga detasat alegerile anticipate in aceasta primavara. Chiar daca popularitatea lui Nastase va scadea in viitoarele sondaje dupa afacerea Armagedon. Chiar daca, dupa o iarna grea, preturile la facturile pentru energie au crescut prea mult, iar bietul platitor e exasperat. Opozitia, chiar daca nu prea se vede, nu s-a speriat nici ea de amenintarea domnului Rus. Poate e ca un joc de scena pentru electorat, nu se stie. Dar nu s-a aratat ingrijorata sa mearga la urne. Poate spera la un scor mai bun decit in 2000!

Basescu a zis curajos ca guvernul o sa cada inainte de alegerile anticipate. A mai zis ceva si despre un anume infantilism politic. Melescanu a comentat, in absenta lui Stoica, situatia. Si el e sigur ca PSD ar pierde. Asta vine cam asa: curaj, gaina, ca te tai! Oamenii isi fac curaj pentru ca nu se stie. Totusi, e clar ca nimeni nu se teme de alegeri. E la mintea cocosului din poveste ca nu vor fi alegeri anticipate in acest an. O campanie electorala ar bloca negocierile pentru NATO si chiar pe cele pentru UE, vreme de o jumatate de an. Adio la summit-ul de la Praga, daca ne pierdem vremea in dispute interne! Bruxelles vrea sa vada ca sintem decisi si in stare sa parcurgem in pas alergator traseul NATO in aceste zece luni care ne-au mai ramas pina in noiembrie. Iar o sa ne inecam la mal?

De la New York, Adrian Nastase, care nu a uitat de patria sa intre timp, a spus clar: nu vor fi alegeri anticipate! Si a inchis problema. Mai zice ca Ioan Rus a vorbit cu titlu personal, a fost doar o parere. Ca si in cazul Harghita-Covasna, cind autoritatea statului parea pe cale de disparitie ca diferite alte specii ale faunei nationale. Si atunci Ioan Rus a trimis un balon de incercare cu aprobarea colegilor de cabinet, apoi a fost lasat in ofsaid. Premierul a intervenit si a spus ca nici vorba de asa ceva, autoritatea statului e OK peste tot. Toamna a trecut, episodul se repeta. Personajele sint aceleasi. Adrian Nastase si Ioan Rus. Piesa e aceeasi. Contextul e altul.

Mesajul nu este insa de colo. Cineva vrea sa ne spuna ceva. El nu se refera neaparat la adversarii politici, PD si PNL; ci la rindurile proprii. Daca se continua cu afacerile, cu coruptia, se va ajunge la alegeri. Exemplul a fost deja dat la Bucuresti. Si presedintele Iliescu s-a referit la asta. El nici nu a cumparat actiuni la Dracula Park, pentru ca nu are bani. Aha! Pricepem unde bate. Intre Palatul Victoria si Cotroceni se incinge tarita. Disputa este tot mai strinsa. Si primavara inca nu se intrevede. Mutarea cu alegerile anuntate inainte de termen a fost doar o sperietura, un baubau. Aratarea pisicii. Cine se stie vulnerabil nu are decit sa se sperie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS