11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinInterdicție de urcare pe Uluru. Turiștii calcă pe roca sacră pentru ultima dată

Interdicție de urcare pe Uluru. Turiștii calcă pe roca sacră pentru ultima dată


Sute de turişti au urcat pentru ultima dată vineri pe muntele Uluru, o celebră formaţiune stâncoasă din centrul deşertului australian, cu o zi înainte ca ascensiunile din acest sit celebru să fie complet interzise, potrivit BBC.
Monolitul uriaș, cunoscut mai de mult de vizitatori sub numele de Ayers Rock, va fi permanent închis începând de sâmbătă, la cererea proprietarilor săi, aborigenii Anangu.
Uluru este sacru pentru aborigeni şi „un loc extrem de important, nu un loc de joacă sau un parc tematic”.

Declaraţiile aborigenilor

Un bărbat din Anangu a spus BBC că Uluru a fost un „loc foarte sacru, ca biserica noastră”.
„Oamenii din întreaga lume … vin doar să o urce. Nu au niciun respect”, a spus Rameth Thomas.

Aborigenii sunt nemulţumiţi de turistii care escaladează monolitul sacru


Ken Wyatt, ministrul pentru Indigenii Australieni, a comparat acest aflux turistic cu „o goană a unor oameni care vor să escaladeze Australian War Memorial”.
„Obiectele noastre sacre, din fiecare comunitate, sunt de o importanţă absolută pentru istoria acestei naţiuni de popoare”, a adăugat ministrul pentru postul de televiziune Australian Broadcasting Corporation (ABC).

Zeci de persoane au murit încercând să escaledeze Uluru

Vizitatorii s-au confruntat de-a lungul anilor cu un vânt puternic, ceea ce a făcut ca muntele să nu poată fi escaladat. Urcarea poate fi periculoasă, zeci de persoane pierzându-şi viaţa încă din anii ’50. Temperaturile ridicate din zonă, care pot atinge 47 C (116F) vara, au făcut ca victimele să moară de deshidratare.

Dar urcarea abruptă și alunecoasă către vârful de 348 de metri, se poate dovedi periculoasă. Chiar anul trecut, un turist japonez a murit în timp ce încerca să urce una dintre cele mai abrupte părți ale stâncii.

De ce este închisă ascensiunea?

Poarta de intrare trebuie închisă vineri la ora locală 16:00 (06:30 GMT). Odată ce oamenii coboară, oficialii au spus că un lanț metalic folosit ca ajutor pentru urcare va fi demontat imediat.

În 2017, consiliul de administrație al Parcului Național Uluru-Kata Tjuta a votat în unanimitate pentru a pune capăt ascensiunii din cauza semnificației spirituale a sitului, precum și din motive de siguranță și de mediu.

Sâmbătă se vor împlini 34 de ani de la remiterea titlului de proprietate asupra sitului în favoarea proprietarilor săi tradiţionali.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS