8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinSat depopulat din Italia, cumpărat de străini

Sat depopulat din Italia, cumpărat de străini

Pe măsură ce străinii cumpără case vechi și ieftine în Italia, mai mulţi străini au ajutat la reînvierea unui sat depopulat.

Irsina, din regiunea Basilicata de sud, găzduiește peste 300 de non-italieni din 12 țări diferite, alături de 4.000 de rezidenți locali.

Până în anii 1960, acest sat de pe deal înconjurat de câmpuri avea o populație de 12.000 de locuitori, potrivit CNN. Migrarea în masă şi condițiile dure de viață au făcut ca, în anii 1960, doar 4.500 de oameni să locuiască aici.

Astăzi lucrurile stau altfel. Irsina este din 2023 un paradis al expaţilor. În mare parte sunt pensionari și migranți americani care trăiesc visul rural italian.

Peste 15 familii din SUA și Canada au cumpărat proprietăți vechi în acest sat îndepărtat. Irsina este un sat cunoscut pentru câmpurile de grâu și plantațiile de măslini.

Și continuă să cumpere case și să-și extindă proprietățile, răspândind vestea acasă despre această locație de vis care pare să fie înghețată în timp. De fiecare dată când se întorc, aduc rude și prieteni, toți devin fericiți să cheltuiască între 20.000 și 150.000 de euro pentru o locuință spațioasă cu vedere bucolică.
Plimbându-se pe aleile înguste, se aud tot felul de accente – americane, canadiene, franceze, norvegiene. Există chiar și un drum pe care localnicii l-au redenumit „Strada Belgiană” datorită numeroșilor belgieni care locuiesc acolo.

„Dealul păros” sălbatic

Vechiul nume al Irsinei este Montepeloso, sau „dealul păros”, pentru creasta sa odinioară ierboasă. Datează din timpuri preistorice când a fost locuit de primii oameni şi apoi de triburile locale. La muzeul satului sunt expuse obiecte arheologice, unelte, arme și ceramică.

Cartierul vechi, împrejmuit de ziduri înalte, este un labirint de portaluri de piatră decorate şi turnuri de veghe medievale. Oraşul mai are și palate elegante care aparțineau cândva bogatei burghezii rurale.

Dar străzile înguste și fără mașini pe care străinii le iubesc nu sunt ceea ce își doresc localnicii. Mulți rezidenți din Irsina s-au mutat în anii 1960 în cartiere mai noi ale orașului, lăsând centrul istoric în mare parte gol.

Irsina este cunoscută pentru „bottini” – tuneluri subterane care transportau apă în cisternele orașului. Are, de asemenea, o tradiție a „turnurilor umane”. În fiecare lună mai, actori îmbrăcați în fermieri sar pe umerii altora îmbrăcați cu haine de nobili rurali. Astfel, creează un turn care să reprezinte ierarhiile sociale din trecut.

Satul este cunoscut și pentru mâncărurile sale suculente cu nume care sună ciudat. Un laghën(e) pu m’r’cutte sunt paste făcute manual cu smochine gătite în vin și ardei gras, în timp ce callaridde sunt delicatese de oaie și capră.

Citeşte şi: Bruce Willis şi Demi Moore sunt oficial bunici

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS