10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinO italiancă de 100 de ani şi-a reînnoit permisul auto

O italiancă de 100 de ani şi-a reînnoit permisul auto

O italiancă, ajunsă la venerabilă vârstă de 100 de ani, şi-a reînnoit permisul de conducere, devenind cel puțin al treilea centenar al țării în ultimii ani, considerat apt să se urce la volan.

Candida Uderzo a trecut cu brio un test oftalmologic susținut, recent, la o şcoală de şoferi din provincia nordică Vicenza, relatează The Guardian.

Femeia a mărturisit că îi place să fie independentă şi să nu depindă de fiul său pentru a se deplasa.

“Reînnoirea [permisului – n. red] mă face fericită şi să mă simt puţin mai liberă”, a declarat Candida Uderzo pentru Corriere della Sera.” Sunt norocoasă (…) să fiu atât de sănătoasă este o surpriză şi pentru mine! Nu iau niciodată medicamente, ci doar somnifere din când în când”, a adăugat ea.

Italia a numărat în ultimii ani cel puțin 3 centenari considerați apți să se urce la volan.

Centenara a spus că îi place să fie autonomă și să nu facă presiuni asupra fiului ei să o conducă unde vrea să meargă.

„Această reînnoire mă face fericită și simt că sunt mai liberă în mişcare”, a spus Uderzo pentru Corriere della Sera. „Sunt norocoasă, am 100 de ani și să fiu atât de sănătoasă este o surpriză și pentru mine. Nu iau niciodată tablete, ci doar somnifere din când în când.”

Ea a spus că vederea ei este atât de bună încât poate citi ziarul fără a avea nevoie de ochelari.

Alţi doi centenari conduc în Italia

Populația centenară a Italiei este printre cele mai mari din Europa, iar numărul persoanelor care ating vârsta de referință continuă să crească: potrivit datelor publicate la începutul lunii mai de Istat, agenția națională de statistică, Italia găzduiește 20.456 de centenari, față de 14.456 în 2019.

Dar nu este clar câți mai conduc. Permisele pentru cei peste 80 de ani sunt reînnoite o dată la doi ani, șoferii fiind nevoiți să prezinte un certificat medical pentru a se asigura că sunt apți fizic și psihic.

Un bărbat din Sicilia care a împlinit anul trecut 100 de ani și-a sărbătorit reînnoirea permisului cumpărând o mașină nouă, spunând presei locale de atunci că nu a avut niciodată un accident în viața lui. Un alt bărbat din regiunea Campania care și-a sărbătorit anul trecut 100 de ani de viaţă a spus că nu are nicio intenție să renunțe la mașină.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS