23.4 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinCum îngrijim gerbera sau margareta nobilă

Cum îngrijim gerbera sau margareta nobilă

Gerbera este o plantă cu flori în culori vibrante. Există în jur de 40 de specii, răspândite din Africa, Madagascar și până în Asia tropicală și America de Sud, scrie gradinamea.

Gerbera poate fi plantată în grădină, în ghivece individuale sau în jardiniere, la un loc cu alte specii de plante. Există mulți hibrizi, iar culorile variază de la alb, crem, galben, portocaliu-roșiatic, până la purpuriu sau violet.

Gerbera se cultivă, de obicei, în sere și este o floare tăiată foarte îndrăgită. Înflorește toată perioada anului.

Îngrijire și cultivare

Există câteva principii când vine vorba de cultivarea de gerbera, care, dacă sunt respectate întocmai, vor duce la obținerea unor plante cu tulpini puternice, flori strălucitoare și rezistente la unele boli ale plantelor și la condițiile atmosferice.

Pregătirea solului

Înainte de plantarea gerberei, pământul trebuie săpat bine, până la 60 cm adâncime, ocazie cu care se înlătură rădăcinile sau frunzele (în cazul în care cultivarea gerberei se face în grădină). După ce s-a săpat, pământul se nivelează.

Cultivarea se poate face și în straturi ridicate la 30-60 cm deasupra nivelului solului. Acestea pot fi înguste, de minimum 35 cm lățime, pentru plantarea unui singur rând de flori, sau mai late, de 70 cm, pentru plantarea pe două rânduri.

Plantarea

Gerbera se plantează la suprafață solului, niciodată adânc în pământ. Se plantează numai răsadurile de flori sănătoase.

Udarea

Gerbera se udă regulat și din abundență, dar aveți grijă ca rădăcinile să nu stea în umezeală. Din când în când, pentru a „spăla” pământul, udați cu multă apă și lăsăți-l să se scurgă în tăviță (aveți grijă ca apoi să înlăturați surplusul de apă).

Dacă trebuie să spălați frunzele sau să le îndepărtați pe cele bătrâne, uscate, nu faceți niciodată acest lucru când afară este foarte cald.

Fertilizarea

Înainte de plantare nu este nevoie neapărat să adăugați în pământ materiale organice – decât, desigur, dacă acesta este de foarte proastă calitate. Este suficient să tratați planta cu o substanță fertilizatoare lichidă pe care să o diluați în apă de udat.

Formula substanței depinde de cantitatea de apă și de calitatea pământului: o formulă bună este de 100-140 ppm N, 20-40 ppm P, 150-220 ppm K, și se poate obține din amestecul oricăror fertilizatori care se găsesc în comerț.

Microelementele sunt foarte importante, așa că nu uitați să le adăugați că soluție, în apă de udare.

Îngrijirea gerberei poate fi oarecum problematică pentru că nu suportă ca aciditatea pământului să fie foarte ridicată. În acest sens, pământul trebuie „spălat”, adică planta trebuie udată cu o cantitate foarte mare de apă, care să fie lăsată să se scurgă bine în tăvița ghiveciului.

Gerbera este o floare tăiată foarte populară. Ruperea bobocilor noi (sau înlăturarea celor ofiliți) va încuraja ramificarea și înflorirea din abundență.

Înmulțire

Înmulțirea gerberei se face prin semințe sau prin divizare. Condițiile climatice favorabile pentru înmulțirea prin semințe sunt de 22-24 grade C și o umiditate de 40-50%. Lăstarii sau butașii se taie de pe plantă în martie-aprilie. Semințele și butașii se plantează în pământ nisipos până când noile plante ating 2,5 cm înălțime. Dacă semințele nu germinează în 14-21 de zile, atunci nu o vor mai face.

Replantarea se face în aprilie. Răsadurile obținute din semințe germinate și butașii prinși trebuie replantaţi în ghivece umplute cu un amestec de nisip, amestec organic uscat și turbă.

Când replantati, faceți astfel încât coroana plantei să fie deasupra nivelului solului. Până când planta prinde bine rădăcini, ghivecele trebuie ținute în umbră și stropite cu apă; după aceea, pot fi mutate la soare. Plantele durează 3-4 ani, perioadă în care vor înflori din abundență. După aceea, florile vor apărea mai rar și planta se va ofili.

Pentru a obține rezultatele cele mai bune, gerbera are nevoie de cât mai multă apă și soare. Expunerea la soare direct jumătate de zi și menținerea pământului ușor umed, mereu, este o rețetă pentru succes. Cantitatea mare de lumină duce la apariția din abundență a florilor.

Boli și dăunători

Gerbera este sensibilă la bolile care atacă rădăcina, dacă drenajul apei nu se realizează cum trebuie. Plantarea ei în ghivece, într-un amestec de pământ de bună calitate, poate îndepărta cauza bolilor.

Plantele sănătoase sunt rareori atacate de dăunători. Ciupercile și putrezirea rădăcinii sunt o problemă des întâlnită la plantele udate din abundență. Frunzele bătrâne, ofilite sau uscate trebuie înlăturare de pe plantă pentru a înlătura șansele apariției vreunei ciuperci.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS