12 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024

Tăierea trandafirilor

Tăierea trandafirilor se face de două ori pe an: primăvara și toamna. Opțional, se poate face și o curățare sanitară în timpul verii.

Creșterea și înflorirea trandafirului depinde de cum veți tăia prima dată tufa. Tăierea de primăvară se consideră mai importantă decât cea de toamnă. Primăvara se taie toate tipurile de trandafiri. Este necesar să se elimine toți lăstarii uscați, bătrâni și degerați, deoarece consumă inutil resurse. Planta trebuie să dea alți lăstari noi, pe care în curând se vor forma muguri. De asemenea, prin curățarea de primăvară, se oferă trandafirilor forma dorită, se taie lăstarii pentru a stimula înflorirea și se înlătură lăstarii tineri de la baza tufișului.

Reguli generale

Înainte de tăierea trandafirilor, îndepărtați învelișul protector de iarnă, frunzele putrezite și mulciul. Se recomandă să tăiați plantele într-o zi cu soare, cu ajutorul unui foarfece ascuțit, ale cărui lame le degresaţi cu soluție de permanganat de potasiu. Se efectuează o tăiere oblică, în unghi de 45 de grade, la 5-7 mm mai sus de mugur, iar tăieturile se ung cu var de grădină. Pe lângă aceasta, e nevoie să stropiți tufișul, până dau frunzele, cu sulfat de cupru.
Pentru a preveni afectarea plantei de făinare, pătarea neagră și mana trandafirului, trebuie să aplicaţi şi o soluție de 3% sulfat feros. Astfel de tratamente profilactice se efectuează încă cel puțin o dată, pe timp de vară, după primul val de înflorire.
La două săptămâni după prima stropire cu sulfat, este nevoie să stropiţi trandafirii cu o soluție universală, care conține insecticide și fungicide. Acest lucru va proteja plantele de afecțiuni cauzate de rugină, făinare, afide. Repetați aceste proceduri la fiecare două săptămâni (obligatoriu după primul val de înflorire și înainte de al doilea).

Trandafirii aflaţi în primii ani de vegetaţie

În primii ani de plantare (doi-trei), trandafirii nu se taie. Excepţie fac ramurile uscate, degerate şi zonele uscate din vârful ramurilor. O tăiere în primii ani ar afecta capacitatea de înflorire şi ar împiedica dezvoltarea viguroasă a plantelor.

Trandafirii care au peste trei ani

La trandafirii altoiţi se verifică dacă au pornit lăstari din portaltoi şi se suprimă. Se înlătură ramurile care au grosimea mai mică decât a unui creion. Scurtarea se face în funcţie de vigoarea ramurilor. Cele cu diametrul mic se vor tăia mai scurt, iar cele cu diametrul mai mare se lasă mai lungi. Numărul lăstarilor anuali trebuie să fie între patru şi opt sau, după o metodă mai modernă, se elimină 1/3 din ramurile existente.

Trandafirii hibrizi de ceai

Un trandafir hibrid de ceai matur se taie la înălțimea de 20-25 cm de la pământ, păstrând câte cinci-şase muguri pe lăstar. Tufele tinere se taie la 15 cm, astfel încât să rămână câte doi-patru muguri pe lăstar. Trandafirii de acest tip înfloresc din mugurii din anul curent, de aceea puteți fără frică să înlăturați toate ramurile cu vârsta mai mare de doi ani și să le scurtați pe cele tinere (acest lucru stimulează înflorirea).

Trandafirii floribunda

Tăierea acestui tip de trandafiri trebuie să fie mai blândă decât cea a trandafirilor hibrizi de ceai. După iarnă, lăstarii mai mari de doi-trei ani se scurtează, nu se înlătură complet, iar cei tineri se scurtează doar cu 1/3 din lungime.

Trandafirii urcători

Se înlătură ramurile rupte, degerate sau cele prea lungi, precum şi rămurelele dense, și se aranjează astfel încât lăstarii să crească orizontal. O dată la doi-trei ani se taie ramurile bătrâne. Atunci când ajung să îmbrace suportul care le este destinat (pergolă, perete), se leagă pe suporţi şi pot fi înlăturate ramurile de prisos.

Tăierea în timpul perioadei de vegetaţie

Peste vară, se fac tăieri pentru a aerisi tufa, în caz că este prea deasă. Astfel se permite o mai bună circulaţie a aerului, scăzând pericolul bolilor. Aceste tăieri se execută şi la trandafirii urcători.

Tăierea de toamnă

În luna octombrie se taie toate florile aflate pe trandafiri, întrucât planta are nevoie de resurse pentru a trece cu bine de iarnă, nu pentru a susţine florile.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS