22.9 C
Craiova
duminică, 3 iulie, 2022
In curand, Gazeta de Sud, intr-un nou format! Urmareste-ne in fiecare zi si fii primul care afla noutatile!
Știri de ultima orăMagazinAutoVânzările Renault din primul trimestru, afectate de războiul din Ucraina şi de criza cipurilor

Vânzările Renault din primul trimestru, afectate de războiul din Ucraina şi de criza cipurilor

Renault, constructorul auto occidental cel mai expus la piaţa rusă, a raportat venituri mai mici în primul trimestru din cauza războiului din Ucraina şi a penuriei de semiconductori, parţial compensate de preţurile mai mari şi de creşterea vânzărilor de vehicule electrice, anunţă Mediafax.

Grupul Renault, care produce şi vehicule sub mărcile Dacia şi Lada, a anunțat că veniturile sale au scăzut cu 2,7% faţă de anul precedent, la 9,748 miliarde de euro (10,6 miliarde de dolari). Excluzând activităţile Avtovaz şi Renault Rusia, acestea au scăzut cu 1,1%, la 8,9 miliarde de euro. Luna trecută, Renault a anunţat că îşi va suspenda operaţiunile la uzina sa din Moscova, în timp ce evaluează opţiunile privind participaţia sa majoritară la Avtovaz, producătorul auto nr. 1 din Rusia.

Cu 17% mai puține vânzări față de primul semestru din 2021

Scăderea veniturilor a urmat unui declin de 17% al vânzărilor de vehicule ale Renault faţă de primul trimestru din 2021, la 552.000 de vehicule. Compania a declarat că vânzările sale de vehicule complet electrice şi hibride au crescut cu 13% şi au
reprezentat 36% din vânzări. Renault a precizat că preţurile sale au crescut cu 5,6% faţă de primul trimestru din 2021, în condiţiile în care producătorul auto urmăreşte vânzări de maşini mai profitabile.

Piața auto, afectată de penuria de cipuri

Potrivit cifrelor din industrie, numărul de vehicule noi înmatriculate în Uniunea Europeană, Marea Britanie şi Asociaţia Europeană a Liberului Schimb (AELS) a scăzut cu aproape 11% în primul trimestru. Principala cauză ar fi întreruperile din lanţul de aprovizionare, care au fost agravate şi mai mult de conflictul din Ucraina.

Penuria de cipuri, alimentată de pandemie şi utilizată în toate domeniile, de la senzori de frână şi servodirecţie la sisteme de divertisment, a forţat producătorii de automobile din întreaga lume să reducă sau să suspende producţia, ceea ce a dus la creşterea preţurilor vehiculelor noi şi second-hand, pe fondul unei cereri solide din partea consumatorilor.

Criza mondială a semiconductorilor va reduce producţia de automobile planificată de Renault cu 300.000 de vehicule în 2022, în principal în prima jumătate a anului, a precizat compania.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS