6.4 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinAutoMașinile noi vor fi echipate obligatoriu cu aproape 30 de sisteme de siguranță

Mașinile noi vor fi echipate obligatoriu cu aproape 30 de sisteme de siguranță

Sistem de limitare a vitezei, alcoolmetre la bord, martori sonori de cuplare a tuturor centurilor, sistem de frânare automată şi cutii negre. Sunt doar câteva dintre dotările pe care mașinile noi care vor fi vândute în Uniunea Europeană vor fi obligate să le aibă, potrivit stirileprotv.ro.

România este pe primul loc în Uniunea Europeană la numărul de decese în accidente rutiere. Avem 95 de morți la un milion de locuitori, potrivit datelor Comisiei Europene. Noile norme stabilite de Comisia Europeană sunt menite să reducă accidentele.
Oana Baciu, preşedinta Asociației Naționale a Victimelor și Prevenirea Accidentelor Rutiere, a precizat: „Numărul accidentelor crește alarmant de la an la an. Orice regulă care aduce siguranță este binevenită și noi avem nevoie de asta“.

Autoturismele noi, echipate obligatoriu cu aproape 30 de sisteme de siguranță

Potrivit normelor stabilite de Comisia Europeană, toate mașinile noi vor fi echipate obligatoriu cu aproape 30 de sisteme de siguranță. Vorbim despre sisteme care avertizează șoferul atunci când depășește limita de viteză. De asemenea, detectează dacă acesta este obosit, ori s-a urcat băut la volan, frânează automat pentru a evita impactul cu o altă mașină sau un pieton, și nu numai.

Mașinile vor trebui să aibă patru caracteristici de bază

Mașinile vor trebui să aibă patru caracteristici de bază. Una dintre ele este sistemul de monitorizare al presiunii în pneuri. Se accesează din computerul de bord și apare pe display. Acesta îți spune dacă presiunea în anvelope este la nivelul minim de siguranță, astfel încât viața să nu-ți fie pusă în pericol. Mașinile vor fi obligate să aibă și senzori de menținere a benzii de circulație. De exemplu, la peste 70 de km/h, dacă schimbi banda de mers și nu semnalizezi, volanul tremură și se vede cum se rotește singur înapoi pe direcția inițială.

Sistem în care șoferul trebuie să dea un test de alcoolemie când se urcă la volan

Constantin Lungu, consilier vânzări, a spus: „Pe parte de sistem de frânare de urgență, există un radar în față. Acesta măsoară distanța până la mașina din față. În momentul în care mașina din față frânează de urgență, autoturismul va sesiza și va frâna în mod automat. Șansele de a avea accident vor fi reduse. Sistemul automat de reglare a vitezei menține distanța față de mașina din față“.
Mai este vorba de un sistem în care șoferul trebuie să dea un test de alcoolemie când se urcă la volan și încă unul care se referă la gradul de oboseală sau atenție.

Din iulie 2022, autoturismele noi introduse pe piața europeană sunt obligate să aibă caracteristici de siguranță avansată

Conform Comisiei Europene, din iulie 2022, toate modelele noi de autoturisme care vor fi introduse pe piața europeană sunt obligate să aibă aceste caracteristici de siguranță avansată.
Dotări similare există și în prezent, însă fiecare sistem în plus crește prețul mașinii.
Comisia Europeană estimează că aceste reguli vor reduce cu 30% numărul accidentelor rutiere, în primii 15 ani de la implementare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS