16.6 C
Craiova
miercuri, 1 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinPalme d'Or onorific la Festivalul de la Cannes pentru Studioul de animaţie japonez Ghibli

Palme d’Or onorific la Festivalul de la Cannes pentru Studioul de animaţie japonez Ghibli

Legendarul studio de animaţie japonez Ghibli, cofondat de Hayao Miyazaki, va primi un Palme d’Or onorific la Festivalul de la Cannes. Cea de-a 77-a ediţie a festivalului va avea loc în luna mai, potrivit www.festival-cannes.com.

„Porco Rosso”, „Princess Mononoke”, „Spirited Away” sau „My Neighbor Totoro”… Epice şi poetice, filmele emblematice ale studioului Ghibli sunt considerate capodopere ale cinematografiei, contribuind în ultimii 40 de ani la prestigiul de care se bucură animaţia.

În loc să îl onoreze doar pe Hayao Miyazaki, cea mai cunoscută figură a studioului, ale cărui apariţii publice sunt extrem de rare, festivalul a ales pentru prima dată să acorde un Palme d’Or onorific colectiv studioului, al cărui alt mare nume, Isao Takahata, a murit în 2018.

Producătorul Toshio Suzuki s-a declarat „cu adevărat onorat şi fericit” la aflarea veștii

Cea de-a treia figură de la Ghibli, producătorul Toshio Suzuki, de 75 de ani, s-a declarat „cu adevărat onorat şi fericit” la anunţarea veştii.

„Sunt cu adevărat onorat și încântat că studioului i se acordă Palme d’or de onoare”, declară Toshio Suzuki, co-fondatorul Studio Ghibli. „Aș dori să mulțumesc din suflet Festivalului de la Cannes. În urmă cu patruzeci de ani, Hayao Miyazaki, Isao Takahata și cu mine am înființat Studio Ghibli cu dorința de a aduce animație la nivel înalt, de înaltă calitate copiilor și adulților de toate vârstele.

Astăzi, filmele noastre sunt vizionate de oameni din întreaga lume, iar mulți vizitatori vin la Muzeul Ghibli, Mitaka și Parcul Ghibli pentru a experimenta singuri lumea filmelor noastre. Am parcurs cu adevărat un drum lung pentru ca Studio Ghibli să devină o organizație atât de mare. Deși Miyazaki și cu mine am îmbătrânit considerabil, sunt sigur că Studio Ghibli va continua să accepte noi provocări, conduși de personalul care va duce mai departe spiritul companiei. Ar fi cea mai mare plăcere pentru mine dacă ați aștepta cu nerăbdare ce urmează.”

Oscar pentru cel mai bun film de animaţie

În vârstă de 83 de ani, Hayao Miyazaki şi-a anunţat de mai multe ori retragerea artistică, înainte de a reveni la masa de desen. Ultimul său film, „The Boy and the Heron”, a câştigat Oscarul pentru cel mai bun film de animaţie, al doilea pentru Miyazaki după „Spirited Away” în 2003.

La sfârşitul anului trecut, Ghibli a devenit o filială a postului de televiziune japonez Nippon TV, care s-a angajat să îi respecte autonomia.

Un alt Palme d’Or onorific urmează să fie acordat în timpul festivalului (14-25 mai) cineastului american George Lucas, creatorul francizei „Star Wars”

Citește și: Creatură marină cu 170 de ochi, găsită în China. Este o specie nouă

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS