22.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinManuscrisul original Sherlock Holmes ar putea aduce la licitație 1,2 milioane de dolari

Manuscrisul original Sherlock Holmes ar putea aduce la licitație 1,2 milioane de dolari

Într-o seară de vară din 1889, Arthur Conan Doyle și Oscar Wilde s-au așezat la cină la hotelul Langham din Londra cu J.M Stoddart, omul de afaceri american și editor al revistei Lippincott’s Monthly Magazine.

Când au plecat, Wilde s-a angajat să scrie „The Picture of Dorian Gray”, iar Conan Doyle a fost de acord să scrie „The Sign of Four”, una dintre cele mai faimoase povești ale lui Sherlock Holmes.

Sir Arthur Conan Doyle, creatorul detectivului detective Sherlock Holmes
Sir Arthur Conan Doyle, creatorul detectivului detective Sherlock Holmes

Acum, scrisorile lui Conan Doyle care relatează acea cină și singurul său manuscris de mână din „Semnul celor patru” sunt licitate de Sotheby’s New York, alături de alte comori literare.
Numai manuscrisul este de așteptat să aducă până la 1,2 milioane de dolari, având în vedere semnificația și statutul său unic de cel mai valoros articol Conan Doyle oferit vreodată la licitație, se arată într-un comunicat Sotheby’s.

„Este greu să ne gândim la doi autori contemporani care ar putea fi mai puțin asemănători decât Conan Doyle și Oscar Wilde”, a declarat pentru CNN Selby Kiffer, specialistul internațional senior al casei de licitații pentru cărți și manuscrise.

„Și totuși sunt acolo la o masă împreună și vorbesc despre ceea ce lucrează în prezent. Deci ești plasat în mediul vremii și asta ne ajută cu adevărat să înțelegem geneza și crearea manuscrisului într-un mod care se întâmplă foarte rar.”

Manuscrisul în sine este excepțional de curat, conținând doar editările lui Stoddart pentru americanizarea ortografiei și câteva cuvinte tăiate în timp ce Conan Doyle însuși și-a ajustat opera.

Toate celelalte manuscrise supraviețuitoare ale lui Conan Doyle, dintre care majoritatea se află în muzee, arată în mod similar semne mici că au fost editate, a adăugat Kiffer.

„Semnul celor patru”

„Semnul celor patru” a fost al doilea roman Sherlock Holmes al lui Conan Doyle, comandat de Stoddart pentru a valorifica popularitatea primei aventuri a detectivului din „Studiul în stacojiu”.

Revista Lippincott a publicat povestea în 1890 și, din nou, aventurile lui Holmes și Dr. Watson s-au dovedit extrem de populare în rândul cititorilor de pe ambele maluri ale Atlanticului.

Manuscrisul este doar o fracțiune dintr-o colecție care a fost asamblată de Dr. Rodney P. Swantko, un colecționar din Chicago, care a murit în urmă cu doi ani.

Alte loturi includ patru romane inscripționate de F. Scott Fitzgerald, dintre care unul este o copie a „Marele Gatsby”, pe care a semnat-o de la Scott și Zelda, în numele soției sale, care se preconizează că va aduce până la 250.000 de dolari.

În vânzare sunt incluse și copii din prima ediție a „Lolita”, pe care autorul său Vladimir Nabokov le-a adresat și le-a trimis colegului scriitor Graham Greene, precum și soției sale, Vera.

Licitația va avea loc sub formă de vânzare live în New York, la ora 10 am, pe 26 iunie.

Citeşte şi: (VIDEO) Un mort și doi răniți în atacul la o școală din Finlanda. Suspectul de 12 ani, reținut

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS