16.2 C
Craiova
duminică, 19 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinStudiu: Lipsa somnului ne face să înjurăm mai mult

Studiu: Lipsa somnului ne face să înjurăm mai mult

Un nou studiu publicat în revista Current Psychology a descoperit o legătură între calitatea slabă a somnului și folosirea mai frecventă a înjurăturilor, dar și a autoironiei.

Cercetătorii de la Oklahoma State University au analizat datele de la 309 de studenți și au constatat că persoanele care dormeau prost aveau tendința de a folosi mai mult autoironia și de a înjura mai des, scrie PsyPost.

Autorul studiului, Shelia M. Kennison, profesor de psihologie, crede că oboseala ar putea fi un factor determinant.

Și autoironia a fost raportată mai frecvent de către cei cu probleme de somn

Oamenii pot percepe folosirea înjurăturilor ca fiind o alegere personală legată de caracterul sau dispoziția individului. Cu toate acestea, cercetările sugerează că oboseala ar putea juca un rol important. Și autoironia a fost raportată mai frecvent de către cei cu probleme de somn.

Constatările sugerează că somnul prost nu afectează doar tipul de umor utilizat, ci și tendința de a folosi un limbaj considerat mai provocator, cum ar fi cuvintele vulgare

Studiile anterioare au documentat pe larg diferențele individuale în ceea ce privește utilizarea și aprecierea umorului și folosirea înjurăturilor, concentrându-se pe efectele unui astfel de limbaj asupra ascultătorilor și identificând diverși factori, inclusiv sexul, vârsta, temperamentul, personalitatea, orientarea politică și cultura, care influențează utilizarea umorului. Cele mai multe dintre aceste studii nu au explorat, însă, impactul utilizării limbajului incitant asupra vorbitorilor înșiși.

Sudiul s-a bazat, însă, pe o raportare, ceea ce poate duce la anumite erori.

Citeşte şi: Un glonţ tras din revolverul cu care a fost ucis John Lennon, scos la licitaţie 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS