15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinUn festival al „dezbrăcaților” din Japonia nu se va mai ține pentru că participanții sunt prea bătrâni

Un festival al „dezbrăcaților” din Japonia nu se va mai ține pentru că participanții sunt prea bătrâni

La temperaturi apropiate de 0 grade Celsius și purtând doar niște chiloți albi, mii de bărbați se luptă între ei în încercarea de a pune mâna pe un talisman norocos în timpul festivalului japonez Somin-sai. Acesta este cunoscut drept „festivalul dezbrăcaților”.

Organizatorii au anunțat că evenimentul, care s-a ținut anual timp de peste 1.000 de ani, nu se va mai organiza din cauză că nu mai sunt destui tineri dornici să participe, potrivit CNN.

Festivalul, victima crizei demografice

Festivalul organizat la Templul Kokuseki-ji din Japonia a devenit victima crizei demografice prin care trece țara. „Decizia este din cauza îmbătrânirii persoanelor implicate în festival și a lipsei succesorilor”, a scris Daigo Fujinami, preotul șef al templului, pe site-ul sanctuarului. Populația îmbătrânită a Japoniei s-a aflat într-un declin constant declanșat odată cu creșterea economică din anii ’80. Rata fertilității este de 1,3 – cu mult sub rata de 2,1 necesară pentru a menține stabilitatea populației.

A patra economie a lumii se confruntă acum cu o populație îmbătrânită

A patra economie a lumii se confruntă acum cu o populație îmbătrânită și o forță de muncă tot mai mică, ceea ce pune din ce în ce mai multă presiune pe sistemul de sănătate și de pensii. Somin-sai era unul dintre cele trei festivaluri majore ale „dezbrăcaților” (Hadaka Matsuri) care se țin în Japonia. Se ținea mereu în a șaptea zi a Anului Nou Lunar.

Festivalul atrăgea de obicei în jur de 3.000 de vizitatori

Festivalul atrăgea de obicei în jur de 3.000 de vizitatori care se adunau să vadă un ritual menit să aducă prosperitate și sănătate pentru anul nou. Evenimentul a devenit cunoscut drept „festivalul dezbrăcaților” pentru că participanții (în mod tradițional, numai bărbați) poartă doar o pânză numită „fundoshi”, care le acoperă zonele intime, și o pereche de șosete albe numite „tabi”. Anul acesta, și femeile au avut voie să participe la festival pentru prima dată în istorie.

„Este trist că festivalul se termină. Am participat în speranța că va fi un festival memorabil”, a spus Kikuchi Toshiaki (49 de ani), câștigătorul de anul acesta al întrecerii pentru sacul cu talismane binecuvântate de preotul șef al templului. Alte două festivaluri Hadaka Matsuri, cele din Okayama și Fukushima, vor continua și anul viitor.

Citește şi: CSAT se reunește în ședință la Palatul Cotroceni

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS