27.6 C
Craiova
vineri, 12 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinMinunea de 8 ani, Ashwath Kaushik, face istorie după ce a învins un mare maestru de șah

Minunea de 8 ani, Ashwath Kaushik, face istorie după ce a învins un mare maestru de șah


Ai grijă, există o altă minune a șahului! La opt ani, șase luni și 11 zile, Ashwath Kaushik a făcut istorie duminică devenind cel mai tânăr jucător care a învins vreodată un mare maestru de șah într-un joc de turneu clasic.

Tânărul, care locuiește în Singapore, a realizat isprava după ce l-a învins pe polonezul Jacek Stopa, de 37 de ani, în turul patru al Burgdorfer Stadthaus Open din Elveția.

Ashwath a atras atenția unora dintre cele mai mari nume din lumea șahului, cum ar fi Anish Giri
Ashwath a atras atenția unora dintre cele mai mari nume din lumea șahului, cum ar fi Anish Giri

Recordul anterior a fost stabilit abia luna trecută de Leonid Ivanovic, de opt ani – care a devenit primul jucător sub vârsta de nouă ani care a învins un mare maestru într-un joc clasic. Ashwath era cu cinci luni mai tânăr decât sârbul când a învins, conform Chess.com.

„M-am simțit foarte interesant și uimitor. M-am simțit mândru de jocul meu și de felul în care am jucat, potrivit CNN. La un moment dat nu eram bine, dar am reușit să mă întorc ?i să-l înving”, a spus Kaushik pentru Chess.com după ce l-am învins pe Stopa.

Ashwath și-a făcut deja un nume

Născut în India în 2015, Ashwath și-a făcut deja un nume după ce a câștigat o serie de turnee de tineret din întreaga lume. A devenit campion mondial sub 8 la Rapid în 2022, pe Chess.com.

El a terminat pe locul 12 la turneul din această săptămână din Elveția. Se așteaptă multe de la tânăr, deoarece continuă să concureze împotriva adversarilor cu decenii mai multă experiență.

Într-un interviu pentru Chess.com, tatăl lui Ashwath a spus că nici el, nici soția sa nu au un istoric de a juca șah și a fost o surpriză să-l văd pe fiul său, despre care spune că exersează în jur de șapte ore pe zi, devenind un jucător atât de talentat.

„Este suprarealist, deoarece nu există nicio tradiție sportivă în familiile noastre. Fiecare zi este o nouă descoperire și uneori ne împiedicăm în căutarea căii potrivite pentru el”, a declarat tatăl său, Kaushik Sriram, pentru Chess.com.

Citește și: Dolj: Primele plăți pentru beneficiarii venitului minim de incluziune

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS