12.9 C
Craiova
joi, 9 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinDe ce ne face rău carnea tocată: „Majoritatea o prepară cum nu trebuie și din ce nu trebuie”

De ce ne face rău carnea tocată: „Majoritatea o prepară cum nu trebuie și din ce nu trebuie”

Deseori auzim recomandarea medicilor de a evita carnea tocată sau de a diminua cantitățile consumate. Cu atât mai mult dacă ne confruntăm cu afecțiuni biliare, hepatice, gastrice sau pancreatice. Sfaturile vin în special în preajma sărbătorilor, când consumăm diverse preparate tradiționale în care este folosită carnea tocată, dar ar trebui să ținem cont de ele pe tot parcursul anului.

Carnea tocată nu este în sine un pericol, spune medicul specializat în diabet, nutriție și boli metabolice Anca Roman, asta dacă avem grijă pe de o parte ce materie primă folosim, iar pe de alta, cum o preparăm. „Majoritatea o prepară cum nu trebuie și din ce nu trebuie”, spune medicul.

Carnea tocată din piept de curcan nu face rău

„Depinde din ce e făcută și cum e preparată. În general, carnea tocată (N.R.: cumpărată din magazin) este foarte grasă. Dar dacă e făcută, de exemplu, din piept de curcan și preparată fără grăsime nu face rău”, explică medicul.

Putem prepara chiftele din carne albă, pe care să nu le prăjim, ci să optăm pentru prepararea la cuptor, și astfel nu ne vom expune niciunui risc. Tot din carne slabă de pui sau curcan putem prepara și sarmale, fără să adăugăm slănină sau afumătură.

Carnea roșie trebuie consumată rar

Problemele pot să apară în schimb dacă preparăm diverse feluri de mâncare, de la apreciatele sarmale și chiftele și până la musaca și alte bunătăți, din carnea tocată cumpărată ca atare din magazin. Această carne are o mare cantitate de grăsime, iar dacă mai este și de porc sau vită, riscul de a ne confrunta cu neplăceri crește enorm.

Carnea de vită, preferată de mulți, face parte din aceași categorie cu cea de porc și trebuie consumată și aceasta cu moderație, atrage atenția medicul. „Este carne roșie și conform piramidei alimentare se recomandă consumul ocazional”, spune dr. Roman. Iar ocazional, subliniază medicul, înseamnă de doar câteva ori pe an.

La fel ar trebui să procedăm și cu carnea de porc, care se digeră greu și care este responsabilă, în cazul consumului zilnic de carne roșie, de  creșterea riscului de  a face boli grave. Bolile cardiovasculare, dar și cancerul, sunt primele pe listă. Mai mult, dacă vorbim de carne roșie procesată (mezelurile, de exemplu) riscurile sunt și mai mari.  

Ce putem face de asemenea pentru o sănătate bună, ne sfătuiește medicul, ar fi să avem cel puțin două-trei zile pe săptămână în care să renunțăm complet la consumul de carne, înlocuind-o cu proteina vegetală.

CITEȘTE ȘI:

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS