13.4 C
Craiova
joi, 9 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinUn fotograf a antrenat doi șobolani să-și facă selfie

Un fotograf a antrenat doi șobolani să-și facă selfie

Când doi șobolani au început să-și facă propriile fotografii cu o cameră atașată la cușcă, artistul Augustin Lignier a spus că se simte „super puternic”.

Ca parte a studiilor sale postuniversitare în 2021, Lignier a cumpărat doi șobolani de la un magazin de animale de companie din Franța, unde locuiește. Apoi le-a construit o cușcă elaborată, a spus el pentru CNN. Folosind un mecanism care le dă zahăr rozătoarelor ori de câte ori apăsau un buton, el i-a antrenat să-și facă selfie-uri.

Șobolanii au fost dresați să apese un buton care a declanșat o cameră atașată la cușca lor
Șobolanii au fost dresați să apese un buton care a declanșat o cameră atașată la cușca lor

„Când ai o astfel de putere, (chiar) când o faci doar cu doi șobolani mici (nu) cu miliarde de oameni, simți că poți manipula totul”, a adăugat el. „Și acesta este un sentiment cu adevărat ciudat.”

Lignier și-a bazat designul cuștii pe „Skinner Box”, un dispozitiv inventat de psihologul american B.F. Skinner pentru a studia comportamentul animalelor. Artistul a spus că s-a inspirat din experimentele științifice, dezvoltate de Skinner în anii 1950, care au antrenat animale pentru a îndeplini sarcini complexe.

Lignier a construit acest studio foto-cușcă pentru cei doi șobolani

Pe măsură ce cei doi șobolani – pe care Lignier i-a numit Augustin și Arthur, după el și fratele său – au început să-și exploreze noul mediu, ei atingeau la întâmplare butonul care le dădea zahăr, a spus Lignier. Apoi, pe parcursul a aproximativ o săptămână, au început să înțeleagă efectul pozitiv al apăsării butonului, asociindu-l cu bucățica de zahăr.

Odată ce au înțeles acest lucru, Lignier i-a mutat într-o cușcă normală – cu intenția de a face animalele să uite de zahăr – înainte de a le muta înapoi în cușca originală. Dar, de data aceasta, butonul nu a eliberat zahăr de fiecare dată când a fost apăsat.

În schimb, eliberarea de zahăr a fost randomizată, dar pentru că creierul șobolanului „asociază plăcerea cu zahărul și zahărul cu butonul… ei îl ating”, a spus Lignier. Uneori șobolanii apăsau butonul pentru zahăr de mai multe ori pe minut.

Necazurile lor au produs o serie de selfie-uri, dintre care unele păreau ca și cum ar fi fost împușcate pe un fundal alb curat.

Șobolanii au plecat să locuiască cu mama lui  Lignier
Șobolanii au plecat să locuiască cu mama lui Lignier

Acordarea de recompense randomizate în schimbul realizării selfie-urilor a reflectat tacticile folosite de companiile de social media și de aplicațiile de întâlniri pentru a-i face pe utilizatori să revină, a spus Lignier.

„De fiecare dată când ei (șobolanii) apasă butonul, au dopamină în creier și apoi înregistrează exact momentul în care l-au atins”, a spus Lignier. „Am fost fascinat de asta.”

După ce și-au petrecut câteva zile făcând selfie-uri, șobolanii de companie au plecat să locuiască cu mama lui Lignier în Arles, sudul Franței, până când au murit și au fost îngropați în grădina din spate.

Citește și: Craiova: Semafor funcțional pe bld. Nicolae Romanescu la intersecţie cu str. Popoveni

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS