14.2 C
Craiova
miercuri, 17 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePeste 1.000 de muzicieni suedezi solicită excluderea Israelului de la Eurovision

Peste 1.000 de muzicieni suedezi solicită excluderea Israelului de la Eurovision

Peste 1000 de cântăreţi şi muzicieni suedezi cer printr-o scrisoare deschisă Uniunii Europene de Radiodifuziune (EBU) să excludă Israelul de la ediţia din acest an a concursului Eurovision, transmite luni DPA, preluată de Agerpres.

Ziarul Aftonbladet a publicat luni o scrisoare deschisă, semnată de muzicieni. Printre aceştia Robyn, Fever Ray şi duo-ul indie folk First Aid Kit. Suedia organizează în acest an concursul Eurovision, în luna mai. Muzicienii au criticat decizia EBU de a permite Israelului să participe, în pofida „războiului brutal din Gaza”, conform scrisorii deschise.

Organizatorii Eurovision au respins în prealabil solicitările pentru excluderea Israelului

Organizatorii Eurovision au respins în prealabil solicitările pentru excluderea Israelului, invocând natura nonpolitică a evenimentului muzical. Dar semnatarii scrisorii i-au acuzat pe organizatori de dublu standard. În scrisoare ei menţionează că muzicienii din Rusia nu sunt lăsaţi să participe la Eurovision în contextul invaziei ruse din Ucraina din 2022. De asemenea, Belarusului i s-a refuzat participarea în 2021 din cauza încălcării libertăţii presei.

Deşi Israelul nu se află geografic în Europa participă de mult timp la concursurile Eurovision

Cea de-a 68-a ediţie a Eurovision va începe pe 11 mai la Malmö, după ce ediţia precedentă a fost câştigată de cântăreaţa suedeză Loreen cu piesa „Tattoo”. Deşi Israelul nu se află geografic în Europa participă de mult timp la concursurile Eurovision, precum şi în competiţiile fotbalistice europene. Asta pentru că se simte mai apropiat de naţiunile europene decât de vecinii săi arabi, mai notează DPA.

Citește şi: Numărul cazurilor de gripă e în continuă creștere în România

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS