16.7 C
Craiova
vineri, 3 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinCum se prepară cele mai ușoare și sănătoase sarmale pentru Crăciun

Cum se prepară cele mai ușoare și sănătoase sarmale pentru Crăciun

​Nu există Crăciun fără sarmale pe masă, la noi, la români. Compoziția o știm cu toții – înseamnă carne tocată, orez, ceapă și, bineînțeles, după gust, sos de roșii și verdeață. Dacă vorbim, pe elemente, cum am putea îmbunătăți sau actualiza rețeta sarmalelor, atunci ne gândim, în primul rând, la calitatea ingredientelor, ne îndeamnă nutriționistul Ligya Alexandrescu, scrie Hotnews.


În primul rând, carnea folosită trebuie să fie proaspătă și să o spălăm – să știm că este o carne sigură, deoarece pot exista tot felul de bacterii dacă nu este o carne proaspătă și dacă este gata tocată. „Dacă o cumpărăm tocată, grijă foarte mare la termenul de valabilitate, deoarece carnea tocată este foarte perisabilă. Iar acesta este motivul pentru care preferăm să tocăm carnea în casă, pentru un produs finit de calitate”, este sfatul nutriționistului.

Ce carne folosim? „Este Crăciun, așa că de obicei porc. Putem folosi carne de lucru, cum îi spunem. Dacă folosim o carne ușor împănată, atunci nu mai adăugăm grăsime. Carnea de porc se poate amesteca cu carne de pasăre, cu piept de curcan. Iar pentru persoanele ca suferă de afecțiuni pacnceratice, biliare, digestive în general, se pot face sarmale doar din carne de pasăre, în special curcan, și sunt extrem de dietetice.” Pe lângă carne de porc, în sarmale se poate adăuga și carne de vită, „în așa fel încât valoarea proteică a produsului să crească”.

Orezul basmati, recomandat pentru sarmale sănătoase

Dacă folosim orez, este recomandat să alegem un orez basmati. E greu să folosim orez integral, pentru că nu fierbe foarte bine. Dar orezul basmati poate fi folosit în cantitate mai mică. Putem reduce cantitatea de orez în așa fel încât să avem mai multe proteine.” În plus, putem crește cantitatea de ceapă, pentru a avea mai multe prebiotice și probiotice. Ceapa este recomandat să nu o mai călim în ulei, ci să o topim, dacă putem spune așa. Acest lucru se face în apă cu suc de roșii, iar produsul să fie dietetic.

De asmemenea, putem folosi verdețuri care să ofere gust și, bineînțeles, antioxidanți. Ideal este să evităm potențiatorii de gust și sarea în exces. Practic, prin tocarea cărnii în casă, prin alegerea unei cantități mai mici de grăsime, prin alegerea orezului basmati, care are un indice glicemic mai mic, prin topirea cepei în apă cu suc de roșii și nu în ulei, obținem sărmăluțe gustoase, din carne de porc, și le consumăm cu bucurie de Crăciun.

Cantitatea de sarmale consumate la o masă nu ar trebui să depășească 300 de grame, iar smântâna o putem înlocui cu iaurt grecesc.

Citește și: Alertă de gripă aviară într-o exploataţie comercială de găini din Olt

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS