16.5 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinMâine este cea mai scurtă zi din an

Mâine este cea mai scurtă zi din an

Mâine este cea mai scurtă zi din an, este ziua solstiţiului de iarnă și data la care se instalează iarna astronomică.

Solstiţiul de iarnă din emisfera nordică, la 22 decembrie, marchează începutul iernii astronomice, iar în această zi, cea mai „scurtă” din an, sunt cele mai puţine ore de lumină, respectiv cele mai multe ore de întuneric. Pentru Bucureşti, vor fi 8 ore şi 50 de minute de lumină naturală, iar durata nopţii are valoarea maximă, de 15 ore şi 10 minute, scrie news.ro.

Solstiţiile (când ziua este cea mai scurtă – sau cea mai lungă, în cazul solstiţiului de vară), ca şi echinocţiile (când ziua este egală cu noaptea) sunt consecinţa mişcarii reale a Pământului în jurul Soarelui şi a înclinării axei Pământului. Echinocţiile şi solstiţiile se produc atunci când Soarele ocupă aparent o anumită poziţie pe cer.

Solstiţiile şi echinocţiile au loc deoarece axa de rotaţie a Pământului este înclinată cu 23,4 grade în raport cu orbita Pământului în jurul Soarelui. Această înclinare determină anotimpurile planetei, deoarece emisfera nordică şi cea sudică primesc cantităţi inegale de lumină solară pe parcursul unui an, potrivit Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

Citește și: (VIDEO) Autocamion încărcat cu mașini, în flăcări pe DN1

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS