22.9 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazin(VIDEO) Copiii activistei iraniene Narges Mohammadi au primit Premiul Nobel pentru Pace în numele ei

(VIDEO) Copiii activistei iraniene Narges Mohammadi au primit Premiul Nobel pentru Pace în numele ei

-

Copiii activistei iraniene întemnițate Narges Mohammadi au acceptat duminică Premiul Nobel pentru Pace în numele ei. Gemenii au dat citire unui discurs pe care aceasta l-a scris din spatele gratiilor în renumita închisoare Evin din Teheran.

Premiul ei a fost depus pe un scaun gol duminică, între gemenii ei de 17 ani, Ali și Kiana Rahmani, la ceremonia de premiere din Oslo, Norvegia.

Mohammadi, care a primit Premiul Nobel pentru Pace 2023 în octombrie, a intrat în greva foamei la anunțarea premiului ei, potrivit CBS News.

„Sunt o femeie iraniană, o contribuție mândră și onorabilă la civilizație, care se află în prezent sub opresiunea unui guvern religios despotic”, au spus copiii ei în numele ei. „Sunt o femeie prizonieră care, îndurând suferința profundă și zdrobitoare de suflet, rezultată din lipsa libertății, egalității și democrației, a recunoscut necesitatea existenței ei și și-a găsit credința.”

Mohammadi a militat împotriva purtării obligatorii a hijabului și a pedepsei cu moartea în Iran. Ea i-a adus, de asemenea, un omagiu lui Shirin Ebadi, prima femeie iraniană care a câștigat Premiul Nobel pentru Pace.

Lupta împotriva codului vestimentar obligatoriu

Activismul ei a continuat în închisoare. Ea se află în prezent în greva foamei „în solidaritate” cu minoritatea religioasă Baha’i. Fratele și soțul ei au susținut o conferință de presă în capitala norvegiană, în ajunul ceremoniei de decernare a premiului Nobel.
De asemenea, ea a intrat recent în greva foamei pentru a primi dreptul de a primi tratament medical fără a fi nevoită să poarte hijab, a declarat Berit Reiss-Andersen, președintele Comitetului Nobel norvegian.

„Recent i s-a oferit ajutor medical de care avea nevoie într-un spital, cu condiția să poarte hijab la ieșirea din închisoare”, a spus Reiss-Andersen la ceremonie. „Ea a refuzat și a inițiat greva foamei. În cele din urmă, a fost dusă la spital pentru o scurtă examinare sub securitate strictă – dar fără hijab. Hotărârea ei este de neclintit”.

În timp ce se afla în spatele gratiilor în septembrie 2022, Mohammadi a preluat și conducerea mișcării „Femeie – Viață – Libertate” după moartea tânărului Mahsa Jina Amini, de 22 de ani. Amini a fost ucisă în timp ce se afla în custodia poliției de moralitate din Iran, după ce a fost acuzată de încălcarea codului vestimentar.

Citește și: Craiova: Continuă ridicarea autovehiculelor abandonate pe domeniul public

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Festivalul Internațional Shakespeare împânzește Craiova șicheamă publicul să fie...

La 30 de ani de existență, Festivalul Internațional Shakespeare,...

ȘTIRI GdS