28.4 C
Craiova
vineri, 29 septembrie, 2023
Știri de ultima orăMagazinA murit partenera lui Pablo Picasso

A murit partenera lui Pablo Picasso

A murit partenera lui Pablo Picasso. Pictoriţa Françoise Gilot, care a fost partenera lui Pablo Picasso din 1946 până în 1953 şi care a avut apoi o carieră ca artistă renumită, a murit la vârsta de 101 ani. Anunţul a fost făcut de Muzeul Picasso, confirmând o informaţie din New York Times.

Potrivit cotidianului american, căruia Aurélia Engel i-a confirmat decesul, fiica ei, Françoise Gilot suferise recent de „de inimă şi plămâni”, conform News.ro.

Născută la 26 noiembrie 1921 la Neuilly-sur-Seine, în suburbiile Parisului, într-o familie burgheză, Françoise Gilot a călcat pe urmele mamei sale, acuarelistă, pentru a trece spre desen şi pictură.

O vreme muza lui Pablo Picasso, ea a fost o artistă de sine stătătoare timp de mai bine de 60 de ani, impunându-se ca pictor renumit după despărţirea lor. A avut lucrări în colecţiile prestigiosului Metropolitan Museum of Art şi MoMA din New York.

Una dintre picturile sale, „Paloma à la Guitare” (1965), s-a vândut cu 1,3 milioane de dolari

În iunie 2021, una dintre picturile sale, „Paloma à la Guitare” (1965), s-a vândut cu 1,3 milioane de dolari la licitaţie la Sotheby’s.

I-a avut printre mentori pe suprarealistul Endre Rozsda şi prima ei expoziţie într-o galerie pariziană a avut loc în 1943. A fost anul în care l-a cunoscut pe Picasso. Pe atunci, ea avea 20 de ani, el 61. Cuplul a avut doi copii, Claude (născut în 1947) şi Paloma (născut în 1949).

Publicarea cărţii „Vivre avec Picasso”, despre viaţa sa alături de artist, a avut un succes enorm

În 1964, publicarea cărţii „Vivre avec Picasso”, relativ intimă despre viaţa sa alături de artist, a avut un succes enorm (tradusă în 16 limbi, peste un milion de exemplare vândute). Ea îl prezintă ca fiind tiranic, superstiţios şi egoist. Pentru ea, această relaţie a fost „un preludiu al vieţii (ei). Nu viaţa”.

Devenind cetăţean american, ea nu a mers la înmormântarea lui în 1973.

Petrecându-şi ultimii ani ai vieţii la New York, ea şi-a împărţit viaţa între Parisul anilor 1950 şi scena americană. Şi-a expus picturile, desenele sau gravurile în numeroase muzee şi colecţii private, din Europa şi Statele Unite.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS